zaterdag 26 juni 2021

StOP 14 Koudum – De Gaastmar

Afstand:             16,3 km

Terrein:              Veel verharde paden en 1 mooi traject door het land

Weer:                 Zonnig, eerst heerlijk wandelweer, later erg warm met soms zo’n 

                          25 graden.


Deze route is traject 9 uit het boekje: Inundatus oftewel ondergelopen. In deze streek was het een voortdurende strijd tegen het water. De Wolvetinte is nu een nieuw natuurgebied, maar vroeger stond er een boerderij van de familie De Wolf. Midden in het water, op de plek waar destijds de boerderij stond, steekt nu een ûleboerd van cortenstaal uit het water. We lopen uit Koudum via It Heidenskip naar de Gaastmar.

 

Wat er tijdens de tocht gebeurde

Er vertrekken 2 auto’s uit Grou en eentje uit Heeg. De auto uit Heeg is een speciale: een Ford Kuga. De inzittenden uit Heeg hebben een thuiswedstrijd, ze kunnen met 10 minuten bij de finishplaats zijn. We drinken koffie bij de picknickbank en rijden dan naar Koudum. Vanwege het vele water waar de wegen omheen leiden, duurt dit wat langer als normaal. Via Tjerkwerd en Workum arriveren we bij het kerkhof. De Kuga moet aan de weg worden geparkeerd, de parkeerplaatsen zijn bezet met auto’s en een bult gras.

In Koudum moeten we eerst een stempel zien te bemachtigen

 Koudum heeft een gezellig en levendig centrum. Er staat een rij bij de bakker en ook Tineke en Foekje moeten op hun beurt wachten bij de boekhandel waar een stempel kan worden gehaald. Kris-kras lopen we door het dorp en het dorp uit. Koudumers zijn duidelijk een paardenminnend volkje, gezien de vele paarden en paardenbakken rondom het dorp. Onder de drukke weg door gaan we richting It Heidenskip. Langs de doorgaande weg, met een kleine bocht langs de Zijl waar Famke even te water gaat. Er staat een gloednieuwe vrachtwagencombinatie waar twee mannen foto’s van maken.

Temidden van groene weilanden, samen in een doos
 Dan volgen we de ‘wolvenbordjes’ richting Wolvetinte, zoals gezegd vroeger een boerderij, nu een natuurgebied. Het is een mooie route met veel hekjes waar we overheen moeten. Voor Famke geldt dat ze er ook onderdoor kan. Bij een mooi houten uitkijkplatform genieten we van koffie en broodjes. Bij een nog in bedrijf zijnde boerderij blijft Foekje bijna klem zitten tussen de hekken. Het is een nauwe passage. De koeien kijken belangstellend toe, maar Famke gedraagt zich gelukkig prima. Tineke spreekt over een theerooster i.p.v. een veerooster, tja de warmte brengt heel wat teweeg.

Pipo, koeien.......
 It Heidenskip is een kleine buurtschap waar de vader van Freek de Jonge ooit predikant is geweest. Het is er stil en idyllisch, met zo te horen weinig Friessprekende inwoners. Na het dorpje nemen we pauze voor thee en bouillon. Dan gaan we richting pontje. De weg is redelijk druk met fietsers. Bij een boerderij is jam en sap te koop en er is ook een picknickplaatsje gecreëerd waar je fris en koffie kunt nuttigen. De opbrengst is voor het goede doel. Omdat we al gepauzeerd hebben, lopen we door.

It Heidenskip
 Bij de pont aangekomen raakt Famke helemaal in de war. Ze blaft zenuwachtig en is niet tot bedaren te krijgen. Gelukkig is het een korte overtocht. We lopen de Gaastmar binnen. Het terras links naast de brug zit vol met voornamelijk fietsers. Er staan enkele mooie panden die driftig worden gefotgrafeerd. We proberen een stempel te halen bij B&B Aldwar Pleats. Tineke en Foekje gaan het hele erf over en kijken zelfs in de schuren, maar helaas, niemand thuis. Dan maar doorlopen naar de auto. 

De Gaastmar
 Hotze en Jan zullen de startauto halen, Hein, Tineke, Famke en Foekje gaan direct naar de camping, waar de caravan nu op een plekje staat met mooi uitzicht. Tineke stapt direct onder de douche. Als de mannen weer arriveren nemen we allemaal een biertje om onze dorst te lessen. Hotze en Tineke blijven nog een paar dagen en zullen kijken of ze de ontbrekende stempel kunnen aanvullen.

 

Deze link geeft je toegang tot alle foto's van het Odulphuspad.