zaterdag 10 juli 2021

StOP 15 De Gaastmar – Blauhûs

Afstand:              15,5 km

Terrein:               Veelal fietspaden, maar ook een groot deel door landerijen

Weer:                  Niet heel zonnig, maar wel benauwd met ca. 22 graden 

 

Deze route is traject 10 uit het boekje: Aether, de Griekse god van de atmosfeer. We zien mooie luchten die destijds door Gerben Rypma zijn geschilderd. Rypma is in 1878 geboren in een polder nabij Aldegea. Hij was schilder, dichter en boerenarbeider, een bijzondere combinatie. Hij maakte prachtige ‘gepenseelde’ luchten. De route gaat door de volgende dorpen, de Gaastmar, Idzega, Aldegea, Greonterp en Blauhûs.

 

Wat er tijdens de tocht gebeurde

Omdat er ’s avonds eetverplichtingen zijn, starten we vandaag om 8.00 uur vanuit Grou. De Ford Kuga bevat 3 personen, de C-max 2 personen en 1 viervoeter. Het aanrijden is weer een stuk makkelijker, na Sneek nemen we de afslag Blauhûs en parkeren de finishauto op een parkeerplaatsje in het centrum van het dorp voor bij de bakker. Famke wordt verwend, als zij in de Kuga springt ligt er een mooi speeltje op haar te wachten! Daar gaat ze direct mee spelen als we bij de start zijn gearriveerd. We drinken weer koffie bij de picknickbank en starten dan onze trip.

De rugzakken zijn er vandaag weer klaar voor
 Door een klaphekje lopen we op een smal pad naast sloot en weiland. Hein, Hotze en Foekje bekogelen elkaar met ‘soldatenknoopjes’ die op de kleding blijven plakken: jeugdsentiment. Na een stukje langs de doorgaande weg gelopen te hebben, slaan we rechtsaf richting Idzega, een buurtschap van een paar huizen, boerderijen, een begraafplaats met klokkenstoel en een mooie camping. Volgens Wikipedia telt Idzega zo’n 30 inwoners. De camping ligt aan de Idzegaaster poel, heeft mooie plekjes er zijn ook twee hutjes te huur. We testen de sanitaire voorzieningen, die een dikke voldoende krijgen.

Hotze......, misschien is dit ook wel een leuke camping voor ons

 Na de camping lopen we rechts het land in. We negeren voor het gemak het bordje ‘verboden voor honden’. Het is een mooie route langs de Idzegaaster poel. Vlak voor Famke springt een haas weg, dat zorgt bij haar voor enige opwinding. Hotze beklimt een kleine uitkijktoren en kan zo nog verder kijken dan wij. Aan het eind van het pad steken we de doorgaande weg van Heeg naar Aldegea over en gaan dan een boerenpad op. We geven daarbij wel voorrang aan een enorme trekker met giertank. We groeten een paar Groningers die vissen bij een meertje met het bordje ‘verboden viswater’ en komen vervolgens uit op het fietspad van Drylts naar Aldegea. Een mooi pad, maar erg druk met fietsers. We nemen een korte pauze op een uitkijktorentje van staal, maar drinken koffie op een bankje verderop in de bocht. 

Hoi Hein!
 Het is druk als we Aldegea binnenlopen. Er is een soort optocht met heksen als rode draad. Het terras bij de haven zit vol. We besluiten om een ijsje te eten en kunnen zo alle drukte even bekijken. Dan lopen we Aldegea uit en volgen het fietspad langs de Aldegeaster Brekken. Famke neemt eerst nog wel even een duik in het water en pakt en passant nog even een bal af van twee jongens die ermee spelen.  Onder het spoor door gaan we nu rechtsaf richting Greonterp. Dit stuk lopen we op dit Odulphuspad nu voor de tweede keer. De oude boerderij raakt steeds meer in verval, zonde.

Onderweg

 Bij de kerktoren van Greonterp nemen we thee/bouillon om zo voldoende gesterkt de laatste kilometers naar Blauhûs te maken. Met de auto rijden we naar camping Afrodite voor een stempel, maar helaas is het stempel er niet. Die ligt bij eetcafé de Freonskip. Dus stappen we in de auto, rijden naar het de Freonskip en lopen het gezellige dorpscafé binnen. Als we geen verplichtingen hadden gehad, hadden we hier iets kunnen drinken, maar helaas. Dus snel naar de startauto en daarna door naar huis.

 

Klik op Odulphuspad als je meer foto's wilt zien.