Sint Odulphuspad

Pelgrimeren in Friesland
Op zoek naar een “vervolgwandeling” stuitten we op het Sint Odulphuspad. (Ingebracht door Tineke en Hotze). De “Camino de Sint Odulphus”, of wel het Odulphuspad, is een aaneengesloten wandelpad van ongeveer 260 kilometer lang door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke.
Van deze wandeltocht hebben we een boekje. Het aantal routes is volgens de wandelgids 15, maar dat zal, als straks de etappes naar onze eigen wandelbehoefte en etappelengte zijn ingericht, zeker meer gaan bedragen. Het Odulphuspad wordt gekenmerkt (alvolgens het routeboekje) door “stilte, rust en ruimte rond de thema’s bezinning, landschap en cultuurhistorie”. En dat alles willen we natuurlijk graag gaan beleven. 

Afwisselend landschap
De route voert voornamelijk door het zuidwestelijke deel van Friesland; het gebied ten zuiden van Bolsward en in Gaasterland. Daarnaast zijn een aantal etappes door de “Greidhoeke” opgenomen vanwege (alweer aldus de wandelgids) “de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en bijzondere initiatieven”.
Gaasterland is in de route opgenomen vanwege het totaal afwijkende landschap. Bovendien ligt daar de bakermat van Sint Odulphus’ werk. 
Een mooie bijkomstigheid van het Sint Odulphuspad is dat aan de wandelgids een stempelkaart is toegevoegd die we onderweg her en der kunnen laten afstempelen. Dit heeft overeenkomsten met de belangrijkste pelgrimstocht op aarde; de Sint Jacobsweg naar Santiago de Compostella. Foekje en Jan hebben hier al ervaring mee. Zij zijn beide pelgrim.

Alle 15 trajecten hebben Latijnse namen:

      i.        NOVICE (nieuweling)
     ii.        LUX AETERNA (eeuwig licht)
    iii.       VIA (weg)
    iv.        PROMONTORIUM (kaap)
     v.        BELLUM (oorlog en conflicten)
    vi.        MOENIA PERLAE (stadswallen van de parel)
  vii.        REFUGIUM (schuilplaats)
 viii.        TUMULUS (heuvel)
    ix.        INUNDATUS (ondergelopen)
     x.        AETHER (gepenseelde lucht)
    xi.        VITUS (Sint Vitus)
  xii.        REFTER (plaats in het klooster waar gegeten wordt)
 xiii.        CAMPANARIUM (klokkentoren)
 xiv.        VIRIDARIUM (kloostertuin)
  xv.        PRESBYTER (priester)

Iets over de naamgever van het wandelpad
Odulphus is geboren in Oirschot (tegenwoordig Best). Wanneer hij is geboren is niet bekend. Wel is bekend dat hij in Utrecht is gestorven in 865, op waarschijnlijk 12 juni. Hij schijnt rond 90 jaar oud geworden te zijn. De heilige Odulphus, de eerste heiligverklaarde Nederlander (avant la lettre), was aan het einde van de achtste- en begin negende eeuw priester en missionair in Zuidwest-Friesland. Friesland was nog maar ten dele Christelijk en de Benedictijn Odulphus zette het bekeringswerk van Willibrord, Bonifattius en Liudger voort. Een klooster in Stavoren werd naar hem genoemd, de Odulphusabdij. Deze abdij werd later overgeplaatst naar Hemelum.


Sint Odulphus