woensdag 2 juni 2021

StOP 10 Starum/Warns – Mirnser Klif

Afstand:              15 km
Terrein:               Veel asfaltwegen door dorpen en langs het IJsselmeer, paar onverharde 
                            paden en tot slot een bospad 

Weer:                  Volop zon, de temperatuur stijgt van 17 naar 27 gr!

 

In het boekje is onze etappe onderdeel van route 4, het Promontorium, dat klif betekent. We lopen eerst door het plaatsje Warns, vervolgen onze route via het buurtschap Skarl en komen dan uit bij het monument ter herdenking van de slag bij Warns. Dan over de zeedijk langs Laaksum naar Bakhuizen en dan naar het Mirnser Klif.

 

Wat er tijdens de tocht gebeurde:

We weten dat het warm gaat worden vandaag, vandaar een vroeg vertrek uit Grou: 8.30 uur. De Ford C-max wordt op het grote parkeerterrein bij het Mirnser klif geparkeerd waar we eerst koffiedrinken en ons daarna insmeren met zonnebrandcrème. De rode escort komt langs de weg van Starum naar Warns te staan. Overal waar je kijkt zijn boeren aan het werk met groot materieel. Het gras staat hoog en moet er af. 

En weer wordt er een stempeltje aan de collectie toegevoegd

In Warns halen we gelijk een stempel bij B&B de Pastory. Stempel nr 3, Via, zit in een mand bij de voordeur; zelfbediening dus. Famke speelt even met een forse bruine labrador. We lopen het dorp uit via een lokale dorpstuin. Dan komen we via Skarl bij it Rea klif, waar de slag bij Warns altijd wordt herdacht. In deze slag uit 1345 werden graaf Willem en z’n maten in de pan gehakt. Bij deze zwerfkei met de tekst ‘Leaver dea as slaaf’, nuttigen wij ons kopje koffie en doen er een broodje bij.

Liever dood dan slaaf

Dan over de dijk (we lopen in het gras) naar Laaksum waar we neerstrijken op een terras voor een portie kibbelding (Tineke) en een frisje. Het haventje ligt er mooi bij. Dan een heel lang stuk over de weg met de veeroosters richting Bakhuizen. Gelukkig lonkt bij een geitenboerderij een kraam met ijs, dus zitten we al voor de derde keer vandaag. Voor Bakhuizen doen we een rondje off road langs een bosje. De natuur is werkelijk prachtig in deze tijd van het jaar.

Omdat het warm is nemen we ALWEER een pauze

Voor de St. Odulphuskerk in het centrum van Bakhuizen staan twee bankjes in de schaduw, een mooiere plek om de thee te nuttigen is er niet. Bij het weggaan raken we nog aan de praat met een oudere mevrouw met een rollator. Bakhuizen heeft zowaar nog een Spar supermarkt en vele mooie huizen. Via een achterafweggetje lopen we richting de Rijster bossen en volgen het fietspad helemaal tot aan het Mirnser klif. Maar een geluk dat de eiken processierupsen nog niet actief zijn.

De klaprozen doen het goed dit jaar

Door onze 4 pauzemomenten zijn we toch nog rijkelijk laat bij de auto. Met de airco op volle toeren gaan we terug naar ons startpunt. Het is druk op de snelweg. Omdat er een rij staat voor de afslag naar Sneek, besluit Jan over Joure en Heerenveen te rijden. Thuisgekomen praten we op het terras van it Roer 7 nog even bij. Het was weer een fantastische wandeldag!

 

Als je alle foto's wilt zien, klik dan op Odulphuspad.