donderdag 13 mei 2021

StOP 09 Rûntsje Sleat




Afstand:            14,7 km

Terrein:              Mooie onverharde paden langs het water (Sleattemermar en de Ie), kort bospad

                          en verder tamelijk veel asfalt

Weer:                Mooi zonnig weer, ca. 20/21 graden

 

Jan is erg creatief geweest en heeft een tweede rondje gecreëerd door delen van de etappes nr. 5, Bellum (oorlog en conflicten) en nr. 6, Moenia Perlae (stadswallen van de parel) aan elkaar te knopen.  We starten in Sleat en lopen via Wijckel weer naar Sleat terug. De natuur is op z’n mooist met bloeiende boterbloemen, daslook, zuring, fluitekruid en het gele koolzaad.

Het koolzaad bloeit uitbundig dit jaar
Wat er tijdens de tocht gebeurde

We lopen langs de camping en de aangemeerde bootjes naar een soort zwem- en surfplek aan de Sleattemer Mar. Officieel mag Famke niet mee, maar wij zijn ook eens burgerlijk ongehoorzaam en gaan gewoon. Het is prachtig over het gras langs de plas. Wel zijn er veel vliegjes en hekken. Over sommige hekjes moet Jan Famke heen tillen.

Even een "kykje" maken

 Via camping ’t Hop komen we Wyckel binnen, via het bos. Famke pakt een stok van de kar waarin een jongetje allemaal stokken verzamelt. Hij kijkt een beetje beteuterd. We drinken koffie op een heuvel met een boom in het midden. Rondom de boom is een bankje voor ons met uitzicht op de kerktoren van Wyckel. Achter de kerk heeft buitenplaats Meerenstein gestaan, de woning van Menno van Coehoorn. Het park staat nu bekend als het Van Coehoornbos. Hotze, Jan, F en F lopen door het park maar kunnen helaas niet over de slotsgracht en moeten terugkeren. We lopen vervolgens richting Bargebek en slaan linksaf bij herberg Boswijck. Hier en daar staan mooie huizen en de natuur is mooi. Een smal voetpad brengt ons langs kunstwerken van steen, een soort van Palais Ideal van Ferdinand Cheval in Hauterives, maar dan in kleiner formaat. De bouwwerken zijn prachtig voor de vogels en insecten.

De stad Sleat blijft toch leuk

We steken de drukke Suderseewei over en staan dan op hetzelfde punt waar we de vorige keer zijn afgeslagen naar Balk. We lopen nu richting Sleat. Vlakbij de rotonde zit een grote kwekerij. Voor Sleat buigen we af naar rechts naar een mooi fietspad langs de Ie. Op een stenen bank nuttigen we er thee/bouillon en een paar overgebleven broodjes. Hotze en Jan hebben uitzicht op de Ie, Tineke, Hein en Foekje kijken uit op een sloot met veel kikkers. Het is er druk met fietsers. Via jachthaven De Lemsterpoort wandelen we Sleat binnen. Het is er gezellig druk en de terrasjes zijn weer aardig bezet. Thuis, op it Roer 9 nemen we een biertje op weer een geslaagde wandeldag.

 

Klik voor alle foto’s van de wandeltocht op; Odulphuspad.