zondag 6 juni 2021

StOP 11 Mirnser klif - Nijemirdum

Afstand:             16,9 km

Terrein:              Veel bospaden en andere mooie onverharde landelijke paadjes door en langs

                          de velden. 

Weer:                 Mooi zonnig weer, redelijk warm om te lopen.

 

Deze route maakt deel uit van de trajecten Promontorium en Bellum. Promontorium betekent zoveel als kaap of over water uitstekend land. Het Mirnser klif is hier een voorbeeld van.  Bellum betekent oorlog en conflicten. Ook in deze contreien zijn veel oorlogen uitgevochten. Tijdens dit traject lopen we langs overblijfselen daarvan zoals een radarpost en oorlogsgraven.

Gaasterland is een geweldig mooi wandelgebied
 

Wat er tijdens de tocht gebeurde

We vertrekken met drie auto’s uit Grou. Famke is een beetje in de war, ze zit al bij Hotze en Tineke achter in de auto. Over Lemmer rijden we naar Aldemirdum, waar we de finishauto parkeren aan de doorgaande weg van Alde- naar Nijemirdum, en gaan vervolgens door naar het Mirnser klif waar paviljoen ’t Mar grondig wordt verbouwd. Op het grote parkeerterrein drinken we ons eerste bakje koffie. Dan steken we de weg over en duiken het Rijster bos in. We lopen kriskras over zandpaden en door mooie lanen. In Rijs zien we het pand Mooi Gaasterland, vroeger een onderdeel van Jeugdhulp Friesland. Er zijn meer mooie huizen te zien en het is er druk met toeristen. Er zijn ook veel campings. Wat we missen is Sybrandy’s park. Dit ‘ouderwetse’ pretpark is verplaatst naar Oudemirdum. We lopen ook op een smal pad tussen de maisvelden en een veld met koeien door en bereiken zo Oudemirdum. Op de Brink zitten al mensen op het terras. Wij zitten op een bankje voor bezoekerscentrum Mar en Klif en eten er onze eigen broodjes en drinken er koffie bij.

De natuur is op haar mooist

We zien een grote club mensen op een elektrisch vervoermiddel met dikke banden. Oudemirdum is erg toeristisch. We lopen het dorp uit en komen door een park met een witte brug. Hier gaat Famke even te water om af te koelen. In de vijver krioelt het van de kikkervisjes. Dan lopen we verder door het bos richting golfbaan en Kippenburg. Op een bankje bij de Luts, waar Famke weer een duik neemt, staat een picknickbank waar we thee gaan drinken. De Luts wordt druk bevaren door kleine bootjes en sloepjes. Het huis vlakbij is aan een opknapbeurt toe oordelen wij. In de wei naast het huis staat een prachtig Frysk hynder.

Kippenburg
We vervolgen onze tocht door het bos in te duiken achter landhuis Kippenburg, een monumentaal pand op een landgoed van 30 hectare. Gedeelten van dit landhuis kun je huren, zo lezen wij. Misschien iets voor een weekendje weg met z’n allen? Het is weer een prachtig landelijke laan, maar helaas zijn de muggen erg nadrukkelijk aanwezig. Een kwestie van doorlopen dus. Het laatste pad voert ons langs een weiland vol mooie bloeiende planten en een veld met koeien.

Famke heeft een stok gevonden. Die nemen we mee naar huis voor in de houtkachel
Op weg naar de startauto stoppen we op de Brink, waar Tineke en Foekje bij het bezoekerscentrum twee stempels halen, zo dat schiet op. 

Het parkeerterrein waar we vanochtend onze startauto hebben achtergelaten blijkt, als we arriveren, bezet te zijn door honderden brommerfanaten. We moeten daarom even wachten eer we het parkeerterrein kunnen verlaten. Maar nadat dat uiteindelijk geslaagd is rijden we voldaan  huiswaarts.

Alle foto’s kun je zien als je op Odulphuspad klikt.