zondag 20 juni 2021

StOP 13 Aldemirdum – Koudum

Afstand:            17,8 km

Terrein:              Veel onverharde bospaden en later fietspaden met uitzicht op weilanden

                          en meren.

Weer:                Heerlijk wandelweer met zo’n 18 tot 20 graden.

 

Deze route maakt deel uit van traject 8: Tumulus, heuvel. In Gaasterland vind je glooiende en bosrijke gebieden. Deze noemde men vroeger gaasten. Het zijn opgestuwde keileemruggen overdekt met zand. In het Jolderenbos vlakbij Aldemirdum steekt het hoogste punt zo’n 12,5 meter boven NAP uit, een echte tumulus dus!  Vanuit Aldemirdum doen we Rijs, Bakhuizen en Himmelum aan om vervolgens in Koudum te eindigen. De route van vandaag had ook onderdeel kunnen zijn van traject 5, Bellum (oorlog en conflicten). We zien in het bos bij Rijs en in het centrum van Himmelum een oorlogsmonument. Die van Himmelum is een bijzonder object, waar de meningen over verdeeld zijn.

Famke heeft haar plekje alweer ingenomen
 

Wat er tijdens de tocht gebeurde

Hein, Jan & Foekje vertrekken vanuit Grou, Hotze & Tineke vanaf de camping in Heeg. De finishauto zetten we op een parkeerplaats naast het kerkhof neer. Hier drinken we ook onze koffie met koek. Dan rijden we samen naar Aldemirdum waar het parkeerterrein naast de kerk op ons wacht. Het heeft ’s nachts gehoosd wat te zien is aan het platgeslagen gras en de natte (slippery) bospaden. Vlakbij de auto duiken we het bos in. Volgens voorbijgangers zijn er jonge vossen te zien, maar door de aanwezigheid van Famke hebben wij dit helaas niet kunnen constateren. Wel krijgen we in het bos, waar we kriskras doorheen wandelen, te maken met slakken en muggen. Sommige bospaden lijken meer op kleine riviertjes dan op paden, maar we komen er wel. 

Het resultaat van deze aktie? Een mol met koppijn!
Een deel van de route is ons bekend: het pad dwars door de weilanden/maisvelden waar nu koeien met kalveren grazen en de plek waar voorheen Sybrandy’s vogelpark was. We lopen nu echter achter dit voormalige park langs en komen in een mooi open gebied met zicht op de dijk, voordat we weer een bos in duiken. Vervolgens komen we bij restaurant Jans in Rijs uit. Het terras nodigt uit, maar we lopen door en gaan via een fietspad richting Bakhuizen. Net voor deze plaats vinden we een bankje waar we geen last van muggen hebben en strijken er neer voor koffie en een broodje. Het bankje staat op een soort viersprong, het fietspad wordt veelvuldig gebruikt.

..... strijken we neer voor koffie en een broodje

Bij het begin van Himmelum worden we welkom geheten door parelhoenders. Ze maken zoveel lawaai dat Famke helemaal in de war raakt. We zien hele ‘súterige’ huizen, maar lopen ook langs een Russisch-orthodox klooster van de Heilige Nicolaas van Myra, dat gehuisvest is in een voormalige gereformeerde kerk. Helaas is het kerkje niet open. We lopen het dorp uit via een vakantieparkje richting Morra en Kleine Polle over een fietspad. Het is een mooi open landschap met prachtig begroeide bermen en zicht op twee meren. Jammer genoeg is het er wel druk met fietsers. Natuurlijk duikt Famke even in de Morra om het water te testen. Bij het aquaduct van Galamadammen vinden we een bankje aan het water waar de thee wordt gedronken. 

Koudum; eindpunt van deze route
 Langs camping De Kuilaart en camping Venema lopen we door het Oldeferdparkje en langs de manege over de Slapersdijk terug naar de finishauto’s. Hotze en Hein vertrekken in Hein z’n auto naar de camping. Jan, Tineke en Foekje halen de startauto op. Daarna gaan we samen naar de camping in Heeg voor een biertje.

 

Zin in om alle foto's te bekijken? Klik dan op Odulphuspad.