dinsdag 7 juli 2020

StOP (02) Leons - Easterein

 Afstand   : 15,3 km

Terrein    : Mooie smalle paadjes door de landerijen, maar veelal over fietspaden die langs

                  sloten en vaarten zijn aangelegd. 

Weer       : Nadat we in de startauto een flinke bui met twee waterhozen hebben

                 afgewacht, onder het genot van koffie met koek, treffen we verder prachtig 

                 wandelweer, maar wel met veel wind.


Onze tweede etappe van Odulphus gaat van Leons naar Easterein via de dorpen Baard, Easterlittens, Iens en Wommels. Het is een deel van traject 13 Campanarium, klokkentoren, en het begin van traject 14 Viridarium, dat kloostertuin betekent. De paden voeren weer dwars door het weidse Friese landschap.

 

Wat er tijdens de tocht gebeurde.

Het waait dermate hard dat Hotze gelijk in het begin al snel zijn pet achterna moet die hem van het hoofd is gewaaid. We lopen over het fietspad langs de Bolswardervaart. Omdat het er niet druk is met fietsers en het pad aan beide kanten door water is omsloten, laten we Famke een eindje loslopen. Immers, zo kan ze geen kwaad. Maar helaas, Famke bedenkt ineens dat ze achter meerkoeten aan wil zwemmen en plonst zo in de sloot. Vervolgens klimt ze aan de andere kant de wal op en gaat enthousiast richting de schapen die daar lopen. De schapen delen haar enthousiasme niet en gaan op de loop. Na veel roepen komt mevrouw onze kant weer op. Voor straf komt ze onmiddellijk weer aan de lijn. 

Donkere wolken dreigen boven de Boalserter Feart

In Easterlittens, een dorp dat oorspronkelijk uit 5 terpen bestond, bereiken we een mijlpaal: onze eerste stempel. We laten de stempel zetten bij camping /passantenhaven It Krúswetter. Dit  (eigenlijk) 13destempel komt in het boekje van Hotze & Tineke, maar op een papiertje voor Jan & Foekje. Tja, als je het boekje vergeet, dan moet het maar zo. Om deze mijlpaal te vieren nemen we op het terras koffie met appelgebak en slagroom voor J & F en koffie met een gevulde koek en slagroom voor H & T. 

 

Zoals zo vaak, zijn er geen bankjes te bekennen als wij een paar kilometer verderop onze eigen koffie en een broodje willen nuttigen. Ook het kleine dorpje Iens beschikt er niet over, maar gelukkig is het muurtje van de oude kerk ook geschikt als zitplaats. We lopen het dorp weer uit via een fietspad waar zo nu en dan palen staan met gedichten. Leuk bedacht en sommige gedichten zijn ook best wel aardig, maar we maken er geen mode van om alles te gaan lezen. 

En toen? Toen was er koffie

Als we Famke weer eventjes los laten lopen, springt ze onmiddellijk in de vaart achter een eend aan. Zowel hond als baasjes zijn wat hardleers… We lopen Wommels binnen en drinken onze thee er op een ruime stenen bank naast de brug. Een prachtig plekje waar veel valt te zien van klussende mensen, kletsende mensen, fietsers tot gemotoriseerd verkeer. 

De Martinikerk in Easterein

Het laatste deel van het traject voert dwars door de weilanden naar Easterein. Famke mag helaas ook dit stuk niet mee. Deze keer neemt Foekje Famke aan de lijn en loopt via het fietspad, parallel aan de doorgaande weg. Famke is het er absoluut niet mee eens dat de groep wordt opgesplitst. Ze piept, jankt en blaft en blijft maar achteromkijken. Het vergt enig trekwerk om haar mee te krijgen. Haar opluchting is groot als iedereen in Easterein weer bij elkaar komt. We lopen langs de kerk met prachtige pastorie en zoeken de finishauto op die bij de basisschool staat geparkeerd. Het was weer een topdag!

 

Foto’s van deze tocht kun je bekijken als je op de volgende link klikt: Odulphuspad!!