zaterdag 2 juni 2018

GFP Enkhuizen Zuiderzeemuseum

Het routeboekje van het Groot Frieslandpad schrijft voor dat je, als je in Enkhuizen bent aangekomen, de boot naar Stavoren moet nemen om daar de route voort te zetten. In eerste instantie leek het ons acceptabel om het stukje met de boot over te slaan, maar als wij op 14 april 2017 in Enkhuizen langs het buitenmuseum van het “Zuiderzeemuseum” lopen, komen we op andere gedachten. 
We willen het openluchtmuseum wel eens van binnen bekijken, maar op dat moment ontbreekt het ons aan tijd. Er wordt geopperd dat we, op een later te bepalen tijdstip, met de boot van Stavoren naar Enkhuizen kunnen nemen; het museum bekijken en dezelfde dag weer naar Fryslân terugvaren.
Zuiderzeemuseum optima forma
Gevulde koek
Zo gezegd, zo gedaan. Op 2 juni 2018 stappen we op een druilerige ochtend in Stavoren op de veerboot naar Enkhuizen. Onderweg nemen we koffie met appelgebak. Hotze daarentegen neemt een Gevulde Koek, maar dan wel met zonder slagroom. Groot was zijn verontwaardiging dat zijn koffie met koek duurder was dan onze koffie met appeltaart MET slagroom...

Waarschijnlijk is het de meest bewolkte dag van het jaar, want het zonnetje laat ons eigenlijk volledig in de steek en soms miezert het een beetje; maar de temperatuur is redelijk aangenaam. We struinen het hele “buitenmuseum” door en sommige gebouwen bekijken we van binnen en van buiten. Ergens in een schuur, zittend op balen stro, eten we onze broodjes.
De fuiken hangen te drogen
Op de terugweg naar de haven gaan Foekje, Hotze en Hein nog even bij het “binnenmuseum” naar binnen. Tineke en Jan blijven buiten (voor de foto’s van de buitenkant van de gebouwen J).

Spareribs
Als we weer aan boord zijn, nemen we allen (behalve Tineke) een “grote bier”. Tijdens de overtocht is het een jolige boel. Terug naar huis rijden we door Hindeloopen, waar we nog een vorkje prikken. De spareribs zijn van stevig formaat en smaken voortreffelijk. Ook het andere gebodene is van prima smaak. 
Langs de boten in de jachthaven gaat het weer richting boot
Met een volle maag en goed gevulde SD-kaarten keren we huiswaarts. Tineke rijdt. Omdat we er al “bijna” langskomen worden we nog getrakteerd op een siteseeing langs de boerderij waar zij is opgegroeid. 

Tegen een uur of tien zijn we thuis. Het was een lange-, gezellige-, leerzame- en waardevolle dag.

Maar snel naar bed. Morgen wordt er weer gewandeld.

Heb je meer interesse in de foto’s van deze dag, klik dat op deze LINK