maandag 21 mei 2018

GFP (17) Schipborg - Annerveenschekanaal

Afstand: 17 kilometer
Terrein: Geasfalteerde wegen. Door bossen en over landerijen onverharde paden.
Het weer: Zonnig, warm en behoorlijk veel (tegen)wind.

Wat er tijdens de tocht gebeurde
Hein heeft voor de tocht van vandaag afgezegd.
De finishauto wordt langs de Kielsterachterweg geparkeerd. Bij de startauto drinken we zoals gewoonlijk onze koffie. 
De wandeling gaat eerst door het kleine dorpje Schipborg. Oorspronkelijk heette de plaats “Borck”, maar omdat deze naam vaak verward werd met Westerbork heeft men de naam in de zeventiende eeuw veranderd. Het woord “schip” geeft aan dat het dorp per schip via het Schipborgerdiep bereikbaar was.  
Stobbige eiken op 'De Strubben'
Stobbige eiken
Na het dorp kuieren we over “de Holle Drift”, een smal en rul zandpad dat aan het begin omzoomd wordt met (soms)luxueuze vakantiewoningen. Gelukkig laten we de bebouwing snel achter ons en stappen monter over het voormalige schietterrein “De Strubben-Kniphorstbos”. De dubbele naam van het gebied is ontleend aan de ‘stobbige eiken’ in het gebied en aan mr. Gerrit Kniphorst; hij was in de negentiende eeuw de eigenaar en ontginner van het toenmalige heideveld. Vanaf 1938 is het gebied als militair oefenterrein in gebruik geweest, maar in 2006 is het overgedragen aan Staatsbosbeheer en aangewezen als archeologisch rijksmonument. Op het terrein bevinden zich namelijk 4 hunebedden en zo’n zestigtal grafheuvels.
Het is warm en dermate zonnig dat we besluiten ons met zonnebrand in te smeren. 
Is het hier links- of rechtsaf
De weg kwijt
In het dorpje Annen raken we van het pad. We hadden bij het hunebed (D9) een achterweggetje moeten nemen, maar zijn op de hoofdweg blijven lopen. Na een kleine omweg raken we weer op de juiste route.
Annen is vermoedelijk ontstaan tussen de 6een de 9eeeuw, hoewel er sporen zijn gevonden die wijzen op een veel eerdere bewoning van het gebied. Dat verklaart de vele hunebedden en grafheuvels in de nabije omgeving van het dorp. Uit oude belastinglijsten heeft men kunnen berekenen hoeveel boerderijen of erven er in het verre verleden in Annen hebben gestaan. In het jaar 944 moeten dat 13 boerderijen zijn geweest.
De brink in Annen is de grootste grasbrink van Europa. 
Een paardenbloem op de grootste grasbrink van Europa
Op een grasveld met een bankje nemen we tijd voor koffie en broodjes. Tineke stuurt aan Hein een appje over wat hij vandaag allemaal wel niet mist. Na de koffie hoeven we maar een klein stukje te wandelen om weer buiten de dorpskern te geraken. We komen weer op de vlakte. De bossen hebben we achter ons gelaten. Het waait hard en we hebben wind tegen. 

Onderweg moeten we helaas andermaal constateren dat het droevig is gesteld met de weidevogels. Tot hier hebben we nog geen enkele kievit, scholekster of grutto gezien of gehoord. 

Over een kanaaltje is een touwbrug gespannen. Moeten we daar overheen?? Gelukkig niet. Jan probeert al een paar stappen, maar keert snel op zijn schreden terug. 
Een touwbrug in 'the middle of nowhere'. Wie durft......?
Beverland
We passeren de “Duunsche Landen”. Het is een oud rivierduincomplex. Omdat het gebied deel uitmaakt van een waterwingebied heeft de Waterleidingmaatschappij Drenthe het in 1998 in laten richten als natuur- en wandelgebied. Bij de “wel” koelt Foekje haar handen door ze in het schone opspuitende grondwater te houden. Heel apart. 
En hoewel we in het gebied een aantal sporen aantreffen van de aanwezigheid van bevers, krijgen we deze platstaart niet te zien. Gelukkig zijn er paaltjes met afbeeldingen ervan, zodat we aan hun uiterlijk worden herinnerd. Bij een bankje met vrij uitzicht drinken we thee. 
Het bankje is gesitueerd bij een kruising van fietspaden. Het is er een drukte van belang met fietsers. 

Iets verderop staat op het fietspad het woord “finish” gekalkt. Wij weten dat we nog niet bij het einde van de etappe zijn, dus stappen we monter door. 
Wat doet ABBA in Nieuw-Annerveen?
ABBA
In Nieuw-Annerveen staan verkeersborden met Zweedse vlaggen en afbeeldingen van de Zweedse muziekgroep ABBA erop. Wat daar de reden en/of oorzaak van is kan de schrijver dezes niet (ook niet op internet) achterhalen. Omdat Jan en Foekje echte ‘Zwedofielen’ zijn kunnen zij deze geste goed waarderen.  

Langs het lange en rechte kanaaltje “Annerveensche Mond” of “Annerkanaal” komen we uiteindelijk in Annerveenschekanaal. Via een bruggetje steken we het Grevelingskanaal over en plotseling staan we weer in de provincie Groningen. Het kanaal, dat tussen 1771 tot 1780 met de hand is gegraven, vormt de grens tussen de provincies Groningen en Drenthe. Omdat de stad Groningen het merendeel van de kosten van het graven op zich nam, kwam het hele kanaal op het grondgebied van de provincie Groningen te liggen. Dus zodra je vanaf de Drentse zijde de brug op loopt ben je, als je boven het water bent, al in een andere provincie.  
Het Grevelingskanaal vormt de grens tussen Groningen en Drenthe
Biertje….?
In de voormalige waterstaatskerk van Annerveenschekanaal is tegenwoordig een café-restaurant gevestigd. We nemen er een heerlijke koude bier op het terras. Eentje maar, want we moeten straks nog met de auto. Het valt ons op hoe stoffig we zijn. Het opgewaaide zand is aan onze bezwete armen en benen blijven plakken; zijn we al bruin??
Na het bier stappen we naar de finishauto die op een dikke kilometer verwijderd staat. 
Proost!!!
Als we weg willen rijden zien we de plaats waar ze zweefvliegtuigjes de lucht in trekken. We hadden al een paar zien landen, maar wisten niet precies waar. Vanuit de auto kunnen we zien hoe de fragiele vliegmachines in ijltempo omhoog worden getrokken. 

In Schipborg wordt de bagage omgepakt en neemt Tineke nog een slok koffie, die vanochtend in de kan is achtergebleven. Nou, als ik nu niet nuchter ben dan weet ik het niet meer, moet ze gedacht hebben.
De terugweg naar huis verloopt zonder noemenswaardig oponthoud. Het valt niet op dat het 2epinksterdag is.
Tegen zes uur rijden we oprit in Grou weer op. Het was een lange, maar prachtige wandeldag vandaag.

Klik voor meer foto’s van deze prachtige tocht op deze LINK.

Vertrek Grou: 08:00 uur
Start wandeltocht: 10:15 uur
Finish wandeltocht: 16:45 uur