zaterdag 12 mei 2018

GFP (15) Haulerwijk - Norg

Afstand: 17 kilometer
Terrein: Verharde, geasfalteerde wegen. Door de bossen via onverharde paden.
Het weer: Licht bewolkt met temperaturen rond 24 graden.

Wat er tijdens de tocht gebeurde
We parkeren de finishauto op een bospad langs de weg Norg-Donderen. Omdat er nogal veel rupsen uit de bomen vallen besluiten we om bij de startauto een kop koffie te gaan drinken. En er vallen niet alleen veel rupsen uit de bomen, maar het klinkt in het gebladerte op de grond net of het regent. Op de een of andere manier scheiden de rupsen iets uit wat naar beneden valt. 
En de Brem staat al in volle bloei
We lopen eerst een stukje in westelijke richting en wandelen rondom Haulerwijk. Als we na bijna 3 kilometer weer richting Haulerwijk kunnen kijken zien we de startauto staan. Dat schiet dus niet op vandaag.

De route voert ons naar het dorpje Een. In de bossen er naartoe worden we geconfronteerd met rupsen die aan lange webdraden uit de bomen hangen. Soms kunnen we ze niet ontwijken zodat we elkaar regelmatig moeten ont-rupsen. Het is een kwestie van goed uitkijken. Ook verderop op de route hebben we soms stevig last van bungelende rupsen.

Amerikaanse eik
Vlak na Een, aan het Groote Diep drinken we koffie en eten er onze eerste broodjes en een gevulde koek. Er staan twee bankjes die rondom een boom zijn gesitueerd. Het idee dat we rondom een Amerikaanse Eik zitten doen de gemoederen in de groep iets oplopen. Er wordt zelfs voorgesteld om de boom, die om de een of andere reden associaties met de Amerikaanse president Donald Trump oproept, stiekem om te zagen. 
Nee, dit is niet de president van Amerika. Hoewel, als je goed kijkt........
Na de koffie lopen we verder richting Norg. Via bospaden komen we uiteindelijk in dit Drentse esdorp aan. Een “es” is een gemeenschappelijke akker. In het begin van de middeleeuwen duikt Norg als Nurch of Norche op in oorkondes. De oudste essen zijn op 650-750 na Christus gedateerd. Het dorp Norg telt vijf brinken. Ze zijn in de 19e eeuw aangelegd voor de grote paardenmarkten, maar de markt in Norg kan bijna niet concurreren met de grotere buur-markten in Zuidlaren en Roden.  
Een mooie oude boerderij aan de Brink in Norg
Het is gezellig druk in het oude dorp. Aan een toch algemene drang om ergens een biertje te gaan drinken geven we geen gehoor. Het is warm en we moeten nog zeker 5 kilometer wandelen. Dat wordt dan nog wat. Even boven Norg, in de bossen op een bankje in de schaduw drinken we thee en eten de laatste broodjes. 

Rupsen, rupsen en nog eens rupsen
Als we later op de route over een fietspad onze weg moeten vervolgen blijken de bomen ernaast vol te hangen met rupsen. Hier is geen doorkomen aan. Het noopt ons om door het naast gelegen bouwland te wandelen. Gelukkig is de eigenaar er nog niet aan toe gekomen om het land te bewerken en te beplanten. Op deze alternatieve route weten we de plaatselijke rupsenplaag te vermijden. 
Er hangen zoveel rupsen boven het fietspad dat we genoopt zijn om over het naastgelegen bouwland te lopen
Aan de boorden van het “Schillenveen”, een hoogveengebied, nemen de fotografen in het gezelschap een uitgebreide fotosessie. Het gebied kleurt gedeeltelijk wit door het talrijke “Wollegras”. Dit gebied werd een aantal jaren geleden nog bedreigd door het oprukken van de “Amerikaanse Vogelkers” (weer die Amerikanen), maar deze bedreiging schijnt succesvol te worden gestopt doordat met rondom het veengebied de jonge scheuten van de Vogelkers bij de grond afzaagt.

Als we langs de oostkant van het vakantiepark “Oosterduinen” wandelen moeten we ruimte maken voor een ontzettend grote “gierbak”. Even later zijn we er getuige van dat de machine de gier in het naastgelegen weiland injecteert. Een haas rent voor zijn leven als het grote gevaarte met hoge snelheid door het grasland rijdt. Niets lijkt te worden gespaard.
Het Schillenveen kleurt bijna wit door het weelderig groeiende Wollegras
Een opknapper
In het park zijn hier en daar wat vakantiehuizen te koop. Foekje neemt een kijkje in één van de woningen door even door de ramen naar binnen te gluren. De vloer en het plafond liggen eruit en ook de keuken is niet meer aanwezig. Als je zou overwegen dit pandje te kopen dan is het duidelijk een opknapper. En als je er een poosje mee bezig bent zou het best eens een afknapper kunnen blijken te worden. 

Als we bij de finishauto aankomen rijdt Jan de auto eerst naar de verharde weg. Boven de auto hangen veel rupsen en ook op en aan de auto kleven al de nodige wurmpjes. Pas als we rijden waaien de insecten van de auto.

Thuisgekomen drinken we in de zitkuil van de buren van nummer ZEVEN nog een paar grote bieren en eten er een paar knabbeltjes. Het is nog steeds warm; het zit er lekker.


Vertrek Grou: 08:30 uur
Start wandeltocht: 09:45 uur
Finish wandeltocht: 15:45 uur

Wil je alle foto’s zien? Klik dan op deze LINK

PS Even iets over de rupsen. Jan leest het volgende bericht op internet:

Overlast van eikenprocessierupsen mogelijk al in juni.
De ontwikkeling van de eikenprocessierupsen verloopt snel vanwege de hoge temperaturen. De periode met de grootste kans op overlast door de brandharen van de rupsen start mogelijk al begin juni. 
De afgelopen week zijn op veel plaatsen in Nederland al de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. Nog niet eerder zaten de rupsen met brandharen al zo vroeg in het jaar laag in de bomen, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups vrijdag via het blad“Nature Today”.
De brandharen van de rupsen kunnen leiden tot klachten zoals ontstoken ogen, jeuk en koorts. De periode van overlast zal naar verwachting in juni starten en in juli eindigen. De precieze duur van de periode hangt af van de temperatuurontwikkeling. 
Vanwege de hoge temperaturen wordt verwacht dat de meeste rupsen rond eind mei nesten gevormd hebben en dan ook duidelijk waarneembaar zijn.
Op basis van het aantal waargenomen eikenprocessievlinders in 2017 en de optimale ontwikkeling van veel rupsensoorten zal er naar verwachting een vergelijkbaar aantal eikenprocessierupsen zijn als vorig jaar.  (bron: NU.nl)