zondag 13 augustus 2017

GFP (10) Offenwier – Nes

Afstand: 17 kilometer
Terrein: Verharde, lees geasfalteerde, paden behoudens een kilometer ‘off road’. Mooier dan het lopen op asfalt, maar door de vele steekmuggen geen doorslaand succes.
Het weer: Mooi zonnig weer met temperaturen rond 21 graden.

Wat er tijdens de tocht gebeurde
Dit weekend stond als wandelweekend in Duitsland gepland, maar het weer was spelbreker. Onze Oosterburen kregen zoveel regen dat het lopen niet leuk meer zou zijn. Dan de hotelreservering maar weer annuleren (2de keer) en kijken wat het weer in Friesland zou doen. Nou, deze zondag was het prachtig wandelweer, een genot om te lopen.
Na Tineke haar lekkere koffie en een stukje Akkrumer brok lopen we de Griene Dyk op. Aan onze rechterhand hebben en houden we water tot aan de brug van Ald Skou. Eerst de Trije Pôlen, dan de Potten, vervolgens de Snitser Mar en uiteindelijk het druk bevaren PM-kanaal, hier Nije Wjittering genoemd.
We hebben er weer prachtig weer bij
Er zijn veel wandelaars en fietsers actief, waardoor het soms uitkijken geblazen is. Hotze loopt midden op het pad wat hem op een reprimande komt te staan. ‘Keep Out’ wordt hem toegeschreeuwd. Volgens een informatiebord passeren we ook it Galgelân, een plaats in de 14de eeuw de galg van Wymbritserardeel  stond waar misdadigers opgehangen ten toon werden gesteld. Maar gelukkig is er niets te zien, wel gek dat je nu door zo’n gebied loopt…..
Op de Potten zijn waterskiërs bezig met hun rondje. Niet iedereen heeft dit goed in de macht, wat tot hilarische taferelen leidt. We passeren het J.S. Gerbrandy gemaal. Dit gemaal is genoemd naar de ARP – politicus Pieter Sjoerds Gerbrandy. Hij werd in 1885 geboren in Goënga en was minister-president van Nederland tijdens WO-II.
Op weg naar it Tersoalster Syl treffen we een man met een stabij waar Foekje mee aan de praat raakt. De rest van de groep loopt door en besluit op een picknickbankje aan de Snitser Mar koffie en broodjes te nuttigen. Foekje kan dan zo aanschuiven. 
Een bakkie troost met een geweldig mooi uitzicht
Iets verderop worden bij het sluisje net bootjes geschut. Er is geen sluiswachter, dus de mensen moeten zichzelf redden. Foekje helpt een handje door een rinket open te draaien. Het water stroomt zo de sluis binnen. De mannen denken dat ze direct de sluisdeuren kunnen openen en trekken uit volle macht. Tja, het water blijkt toch sterker J.
Foekje draait het rinket van de sluisdeur omhoog
Bij de camping verderop, daar waar het pontje naar Terherne vaart, kunnen we koffie krijgen en wellicht een ijsje, maar we gaan door; immers, we hebben net koffie gehad. We krijgen nu een lang stuk van ongeveer 3 kilometer langs het druk bevaren PM kanaal. Het is bijzonder druk op het water en het lijkt een sport om elkaar in te halen. Ook op de wal vinden mensen vertier, ze staan met de camper of gewoon met de auto langs het water de drukte te aanschouwen.
Bij Ald Skou houden we weer een kleine pauze. We zitten op een picknickbank recht tegenover Hotel Restaurant Ald Skou op een kruispunt van waterwegen. Sommige boten zijn juweeltjes, sommige mooi en sommige ronduit lelijk.
Koetje boeoeoeoe......
Dan beklimmen we de trap en steken de brug over. Tineke moet zich beheersen om niet te spuwen op de onder ons langs varende boten J.  Het is overal druk en ook bij Akkrum moeten we voor de brug wachten. Hier zwaait de brugwachter nog met een klompje. Links ligt Coopersburg en daar gaat de route door het park.
Coopersburg
Coopersburg is een monumentaal pand dat Folkert Kuipers in 1900 heeft laten bouwen voor de huisvesting van “behoeftige” ouderen. Folkert Kuipers werd in 1843 geboren in Akkrum en emigreerde later naar Amerika. Hij werd daar een succesvol zakenman en had medelijden met hoe de oudere mensen in zijn geboorteplaats moesten leven. Architect van Coopersburg is Folkert Hoekstra uit Akkrum. Het middengedeelte van Coopersburg heeft twee woningen en een regentenkamer en aan weerszijden bevinden zich 10 woningen. De stichting Coopersburg is opgehouden te bestaan en heeft de woningstichting het beheer overgenomen. De woningen zijn grondig gerenoveerd en worden verhuurd aan zowel jong als oud. In de tuin staat ook een mausoleum van het echtpaar Kuipers, door hun dankbare kinderen opgericht. Dit bijzondere mausoleum is ontworpen in Art Nouveau-stijl door de beeldhouwer Johann Hinrich Schröder in 1906.
Verder door Akkrum lopend, komen we niet voorbij de snackbar met terras. De bestelling is vijf keer een milkshake. HEERLIJK!
Dan is het nog maar ‘in hoannetrêd’ naar de auto. Hè, zijn we er nu al? Het lijkt dat we vandaag niet zoveel kilometers hebben gelopen. Het ging allemaal zo soepel. Achteraf bezien hadden we vandaag wel wat meer kilometers kunnen wandelen….. We stappen de finishauto en rijden terug naar Offenwier.
Teruggekomen op het Roer nemen we op het terras van nummer 7 nog een lekker biertje (de enige echte Karmeliet). Een fijne afsluiting van een prachtige wandeldag.

Vertrek uit Grou: 9.00 uur
Start Wandeltocht: 09:45 uur
Finish wandeltocht: 15.30 uur


Alle foto's van deze wandeltocht kun je bekijken door op deze LINK te klikken.