zaterdag 27 mei 2017

GFP (09) Abbegea – Offenwier

Afstand: 17 kilometer
Terrein: Eerst landelijk door weilanden; later door de stad Sneek.
Het weer: Warm; rond 30 graden. Een stevige oostelijke wind. Totaal onbewolkt.

Wat er tijdens de tocht gebeurde
 J & F komen enigszins verlaat bij de finishauto aan. Er is een 11-stedentocht gaande van antieke auto’s en deze stoet heeft voorrang als men van rechts komt…. Het is prachtig om te zien. Hein heeft andere afspraken en loopt vandaag niet mee.
Op het bankje langs de doorgaande weg in Abbegae drinken we onze ochtend-koffie. Met een prachtig uitzicht over de weilanden en het parcours van de vorige etappe.
Om van weiland naar weiland te komen moeten soms kleine bruggetjes worden genomen
Eerst wandelen we over verharde wegen en paden, maar net voorbij “Pikesyl” (nog nooit van gehoord) schieten we de weilanden in. De kerktoren van Easthim houden we als baken aan. De slootjes steken we over door middel van smalle bruggetjes (Fries: “batting”). Het pad gaat langs de wallen van de sloten en dat is maar goed ook. Juist op het moment dat wij er wandelen is een boer bezig om zijn perceel met mest te injecteren. Onze schoenen passen precies tussen de lijnen als we zo nu en dan een weiland moeten oversteken.
In Easthim steken we via een heel mooi bruggetje het kanaal “De Wijmerts” (Fries: Wimerts) over. Deze vaart wordt ook wel de ”Bolswarderzeilvaart” (Fries: “Boalserter Sylfeart”) genoemd. Hoewel nog vroeg in de ochtend is er toch al behoorlijk veel scheepvaart.
Grote koeken uit een piepklein bakkerswinkeltje
In Easthim gaan Tineke en Foekje het kleine bakkerswinkeltje in om koeken voor straks te kopen. Vanwege de hoge temperatuur trekt Hotze zijn shirt uit. Omdat hij niet alle knoopjes van zijn shirt losknoopt, blijft zijn zonnebril, achter de stof hangen. Even later is er een rinkelend geluid te horen.
Hij kijkt Jan aan en zegt: “Is er iets gevallen”? Jan kijkt Hotze aan en ziet meteen dat een van de glazen uit het montuur ontbreekt. Het moge duidelijk zijn dat er inderdaad iets is gevallen.
Jan vindt het glas, dat precies midden onder een geparkeerde auto is gerold. Op zijn buik liggend en met moeite krijgt hij het glas te pakken. Op hetzelfde moment komen de dames de winkel uit gelopen. Wat is er aan de hand? Jolijt alom natuurlijk.

In Drylts moeten we voor de openstaande brug wachten. Er komt een grote huurboot aanvaren die met een stevige vaart onder de brug doorkomt. Door de snelheid heeft het schip moeite om de bocht, die meteen na de brug zit, te nemen. Door snel ingrijpen van de tegenligger weet deze een aanvaring te voorkomen. Je zet een Duitser een pet op en ze menen meteen dat ze kapitein zijn en kunnen varen.
De wieken van de prachtige molen "De Rat" draaien  "full speed"
Vlak voorbij houtzaagmolen “De Rat” drinken we koffie en eten we een broodje. De eerder gekochte koeken blijven voorshands in de tas. Oorspronkelijk stond “ De Rat” in de Zaanstreek, waar hij in 1683 als balkenzager werd gebouwd. Rond 1829 wordt de molen als een bouwpakket naar Friesland verscheept en herbouwd.

We wandelen verder langs de Geeuw. Ondanks dat het nog maar een paar dagen mooi weer is, wordt er al volop gezwommen. Ook hier is het al behoorlijk druk op het water. 
Schaduw in de tunnel! Maar teveel lawaai om er een theepauze te houden
Net voor de stad Snits lopen we via een tunnel onder de Geeuw door en gaan wandelen via een soort groene long richting station. We hebben nooit van het bestaan van dit gebied geweten. Bij het station steken we het spoor over en wandelen de stad in.

Op een terrasje kiezen we voor korte tijd domicilie. Allen gaan voor een grote witbier. We laten het vocht ons heerlijk smaken en Tineke oppert na twee slokjes: “Ik fiel hiim no al”, waarschijnlijk refererend aan de alcohol in dit koele vocht. Later, bij de patatboer om de hoek, bestellen we nog een patatje mayonaise. Zo’n zin in.
Uitzicht vanuit de Wetterpoarte (Waterpoort)
Langs het water van de Swette wandelen we Sneek uit. De finishauto staat in de blakende zon. Door een simpele druk op de contactsleutel opent Jan op afstand de portierramen. Op de plaid, die al de hele reis in de tas heeft gezeten, drinken we een kop thee om vervolgens naar de startauto te rijden. Jan en Foekje rijden terug naar Grou en Hotze en Tineke zoeken de camping weer op. De lekkere koeken eten we thuis op.

Vertrek uit Grou: 09:00 uur
Start wandeltocht: 10:15 uur
Finish wandeltocht: 16:00 uur

Klik voor alle foto’s van het Groot Frieslandpad op deze link: FOTO’s GFP


Geen opmerkingen:

Een reactie posten