zondag 14 mei 2017

GFP (08) Warkum - Abbegea

De "Negen kerken tocht"? Of waren het er 10!?

Afstand: 17,5 kilometer
Terrein: Eerst een ‘stadswandeling’ door Warkum, langs rustige weggetjes en vervolgens kilometers langs een fietspad dat vlak langs de Flakke Brekken en Aldegeaster Brekken liep. Veel smalle paadjes dwars door de landerijen. Slechts één dorp van betekenis: Blauhûs.
Het weer: Veel zon en wind en één bui. Het was aangenaam met zo’n 18 graden. In buien viel de temperatuur flink terug, maar nadat we geschuild hadden werd het benauwd warm met temperaturen zeker boven 20 graden. 

Wat gebeurde er tijdens de wandeling
Hotze kan zijn sloffen niet vinden en daarom halen Jan en Foekje Hein van huis.
We vertrekken om 9.00 uur uit Grou en rijden naar het dorp Abbegea. Jan heeft gezien dat er parkeergelegenheid bij de kerk is en we verwachten daar geen grote drukte. Helaas, de kerk zit vol, althans de parkeerplekken bij de kerk. Wie had dat gedacht. Gelukkig in de nieuwbouw zijn nog wel een paar vrije plekken. Dan op naar Warkum.  Op het parkeerterrein is geen plekje meer voor ons vrij, maar och, in de berm kun je ook staan. We drinken staande onze koffie en nuttigen een lekkere, door Tineke gebakken, koek met cranberry’s. 
Mooi Warkum
De stadswandeling door Warkum is mooi. Al in de 14de eeuw was het een bekende handelsstad. De welvaart zie je nog aan de vele hals- en trapgevels waar veel huizen mee zijn uitgerust. We passeren de kerk (er klinkt gezang, dus ook hier wordt druk gekerkt), de waag, het dorpsplein, natuurlijk het museum van Jopie Huisman en het oude stadsweeshuis. 
"De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje"
Langs de jachthaven verlaten we de stad en lopen een stukje langs de Warkumer Trekfeart. Dan over de brug richting Nijhuizum. Het is een rustige weg met veel boerderijen die soms omgebouwd zijn om toeristen onderdak te bieden. Hotze en Tineke verzuchten dat ze veel liever op een pad dwars door de landerijen zouden lopen. Ze worden op hun wenken bediend: we draaien van de weg af en volgen een aantal kilometers een mooi fietspad dat langs twee grote meren loopt: de Flakke Brekken en de Aldegeaster Brekken. Het is nog niet erg druk op het water en door de wind kunnen we helaas niet op de steigers langs het water zitten. Maar een plekje net achter een paar struiken langs het fietspad is ook goed genoeg. De koffie en de broodjes smaken prima.
 
Pauze langs het fietspad
We lopen onder het spoor door, oh wat zitten er toch veel mensen in de trein (maar niet heus), en volgen een betonpad door de weilanden richting Greonterp. De natuur is prachtig, het fluitekruid bloeit uitbundig, de kikkers zijn erg op dreef en de koeien vinden het prima als we hun stukje land passeren. De spaarzame boerderijen liggen verspreid over het land. Er dreigt een bui en het blijft niet bij dreigen. De poncho’s moeten aan en we zetten de pas er in om in de kerktoren van Greonterp te schuilen. 
Dreigende luchten. Gaat het regenen of blijft het droog?
In de klokkentoren van Greonterp schuilen we de bui af. De toren is het restant van een in het begin van de 15e eeuw gebouwd kerkje. De klok die er nog hangt dateert van 1465 en weegt 300 kilo en heeft de inscriptie: “Luister terwijl ik wordt geluid, ik roep u tot de vreugden van het leven”. Het kerkje is in 1780 afgebroken.
De korte schuilpauze  geeft ons gelegenheid enige informatie met elkaar te delen over een bekend inwoner van dit lieflijke gehucht. In het huis naast de toren (Doarpswei 16) heeft Gerard Reve (ook wel Gerard Kornelis van het Reve) van 1964 tot 1971gewoond. Het huis draagt de naam “Huize het Gras”; naar Jesaja 40:8. Van het Reve is in 2006 in Zulte (België) overleden.

Na de bui stappen we weer op. De valt wind weg en het wordt het broeierig benauwd. We dragen de poncho’s nog even om ze te laten drogen, maar net voor Blauwhuis trekken we ze uit. 
Een kaarsje branden in de katholieke kerk in Blauwhuis
In de katholieke kerk van Blauwhûs kunnen we naar binnen. Foekje brandt er een kaarsje en we schieten, achter een hekwerk vandaag (ze willen ons niet verder de kerk in hebben) een paar foto’s.

Na het kerkje van Westhem/Feytebuorren (Bartolomeuskerk)  lopen we een oud Kerkpad op. We lopen nu dwars door de, deels pas gemaaide, landerijen. In het zuiden dreigt alweer een donkere lucht. “Als we het maar droog houden”, verzuchten we.

Op het kerkhof rond het kerkje van Abbega zoekt Tineke een begraven familielid. Ze vindt het graf niet, maar zegt ze: “Het kan ook wel op het kerkhof in Folsgare zijn”. Het begint zachtjes te regenen en we wandelen snel door naar de auto. Als we bij de auto aankomen is het inmiddels weer droog geworden. Vlak bij de auto, op een bankje onder een boom, drinken we onze thee en eten we een kleine gevulde koek.
Tot slot is er thee en gevulde koek
Hein rekent het even voor ons uit: Vandaag zijn we 9 kerken gepasseerd: in  Workum 5; Nijhuizum 1; Blauwhuis 1; Westhem 1 en Abbega 1.


Vertrek uit Grou: 9.00 uur
Start wandeltocht: 10.30 uur
Finish wandeltocht: 16.00 uur

Klik voor alle foto’s van het Groot Frieslandpad op deze link: FOTO’s GFP