zondag 7 mei 2017

GFP (07) Starum - Warkum

Afstand: 16 kilometer
Terrein: Veel wandelen over de oude zeedijk, laverend tussen de schapen door. Een landelijke route, maar we doen wel 4 plaatsen aan: de drie steden Starum, Hylpen en Warkum en het dorpje Molkwar.
Het weer: Droog met vrij veel zon. Dat laatste is fijn, want met een flinke koude noordenwind is het niet heel warm te noemen met zo’n 13 graden.  

Wat gebeurde er tijdens de wandeling
We vertrekken om 9.00 uur uit Grou. We starten in Starum, maar eerst moeten we de finish auto in “Warkum” kwijt.  Op het grote en grotendeels lege parkeerterrein in Starum, waar Hotze maar moeilijk een keuze kan maken, nuttigen we de lekkere koffie van Tineke met de resterende oranjekoek  (nog)van Jan z’n verjaardag. Een traktatie. Dan de auto uit, jas aan (en dichtknopen!) en op stap. 
Bij de sluis in Stavoren (Starum)
Pas om 11.00 uur stappen we via een boerenweggetje het stadje uit. De weilanden kleuren groen en de boeren zijn al druk bezig met grasmaaien om er hooi van te laten ontstaan. De natuur laat zich van zijn mooie kant zien met alle soorten ontluikende voorjaarbloemen en struiken (die soms heerlijk geuren, vooral de meidoorn) en natuurlijk vogels, zoals meerkoeten op het nest en een meerkoetenechtpaar met jongen. We passeren een KNMI weerstation. Molkwar is al in zicht. Dit was vroeger een plaatsje van enige betekenis, maar nu bakt bakker C de Boer, bekend van de Molkwarder koeke, al niet eens meer in het dorp zelf.  
Dit bord is zowat het enige wat aan de beroemde bakkerij doet herinneren
We wandelen langs de camping het dorp uit. We klimmen op de dijk en struinen over de dijk langs het IJsselmeer naar Hylpen. Het is opletten geblazen met al die schapen en lammetjes. Overal liggen grote plakkaten met schapenkak. En wij maar denken dat schapen altijd mooie harde drolletjes kakten. Het lijkt erop of ze allemaal aan de diami zijn. Diamie is nog een toon hoger dan diarree. Uiteraard is het Jan die als eerste poep aan zijn schoenen heeft. Altijd wel een lachmoment natuurlijk. De vele hekken tussen de verschillende dijkpercelen vormen een ander obstakel. Klimmen geblazen dus!
We pauzeren aan de lijzijde van de dijk in het gras en zien de trein naar Starum diverse malen voorbij komen. Volgens ons kan deze lijn nooit rendabel zijn. De bezettingsgraad in acht nemend vragen we ons af wie hier het openbaar vervoer betaald. 
Wind tegen.........
Dan verder over de dijk naar Hylpen waar de kitesurfers hun kunsten vertonen. Je kunt er mooie foto’s van maken. Het is druk langs het water en we hebben het vermoeden dat de spreektaal nu al wel Duits zou kunnen zijn.
Hylpen
Hylpen zelf is een prachtig stadje met een aantal oude scheepswerven en mooie panden en straatjes. We volgen nu een klein stukje 11-stedenroute. Na een sanitaire stop in een daarvoor geëigend gebouw stappen we even later weer de oude zeedijk op. Dit keer belanden we in een dijktracé  waar veel schapen met lammetjes grazen en slapen. Alle schappen, inclusief de kleintjes, dragen grote gele oorbellen met daarop een nummer. Fijn voor moeders en kinderen; kunnen ze elkaar gemakkelijk weer terugvinden J.  Foekje en Hein staan even stil bij een knuffelschaap. Het dier laat zich graag aanhalen en vertroetelen. Dit is heel wat leuker dan het dode schaap en de twee dode lammeren die we onderweg al hebben zien liggen.
De natuurlijk is mooi, maar soms ook wreed. In de verte zien we 5 reeën lopen. 
Kitesurfers bij de oude vuurtoren
We wandelen aan de oude vuurtoren van Warkum voorbij. Iets verderop, naast een baken, gaan we aan lijzijde van de dijk zitten om thee te drinken en de door Tineke gebakken koek te eten. Heerlijk.
Jan hoort een kabaal en ziet tientallen optimistjes binnenvaren. De kleine bootjes voeren zo straks nog op het ruime IJsselmeer, maar zijn nu het kanaal naar Warkum opgevaren. De wedstrijd is zo te zien afgelopen.
De toegang vanaf het IJsselmeer naar Warkum en de Friese wateren
We wandelen via de sluis Warkum binnen en vinden vlakbij onze zwarte finishauto terug. Snel weer naar Starum, overstappen en terug naar huis.  Iedereen heeft rode wangen gekregen van de wind en de zon. We zijn het er allemaal over eens dat het vandaag weer een prachtige tocht was.

Vertrek uit Grou: 9.00 uur
Start wandeltocht: 11.00 uur
Finish wandeltocht: 16.00 uur

Klik voor alle foto’s van het Groot Frieslandpad op deze link: FOTO’s GFP