vrijdag 14 april 2017

GFP (06) Wervershoof (Kadijk) - Enkhuizen

Afstand: 12,1 kilometer.
Terrein: Afwisselend, eerst langs kanalen en langs meertjes waar met name de ganzen en eenden in grote getale aanwezig zijn.  Dwars door een park met strand, strandpaviljoen en avonturenpark. Tot slot een stadswandeling door Enkhuizen.
Het weer: Droog met wolkenvelden. Zo nu en dan was er even kort tijd voor een heerlijk, edoch een waterig zonnetje. Temperatuur rond 15 graden.

Wat gebeurde er tijdens de wandeling
We vertrekken deze keer om 9.00 uur omdat het vandaag een korte etappe betreft. We gaan dit keer over de Houtribdijk bij Lelystad.
We laten de startauto voor een paar uurtjes achter
We drinken onze koffie en eten een heerlijke, maar ‘drege’ koek in de auto omdat er een koude wind staat. De kippen staan ons deze keer jammer genoeg niet op te wachten. Het is een route langs het water met aan de andere kant bollenvelden. Verderop hebben we zicht op de de dorpen Grootebroek en Bovenkarspel.
Aan het begin van het ‘Streekbos’ (stadspark van Enkhuizen) ontdekken we een leuk picknickbankje. We eten een heerlijk stuk paasbrood dat Tineke met liefde heeft opgesmeerd.
Onderwijl laat Tineke zien dat een van haar ringen niet van zilver is. Ze is er blijkbaar ook niet zo aan gehecht want ze laat hem netjes tussen de planken van de tafel vallen in het hoge gras. Gelukkig is ze, voor haar leeftijd, nog behoorlijk lenig en kan ze onder de picknicktafel buigen om de ring uit het hoge gras te vissen.

De route voert ons dwars door het ‘Streekbos’. Dit is aangelegd na de herinrichting van polder “Het Grootslag”, bestaande uit deels voormalige landbouwgrond, deels waterrijk gebied. Het heeft een strand en een strandpaviljoen aan de ene kant en een Avonturenpark aan de andere kant van het pad. Daar zal het in de zomer vast gezellig druk zijn.


Het stukje vanaf het park tot aan de stad Enkhuizen is langs een weg. Hein en Foekje lopen vooruit, maar waar blijft de rest? Het blijkt dat zij een veulen ‘kieken’ dat eerst leuke rondjes draaft om vervolgens bij de moeder te gaan drinken.
Van 'leuke rondjes draven' krijg je natuurlijk veel dorst
De stadswal van Enkhuizen is dan in zicht. Buiten de wal liggen de moestuinen te wachten op warmte en heel veel tuinliefde. De stad met zijn leuke grachten en soms prachtige panden is een pareltje. Enkhuizen was vroeger het centrum van de haringvisserij. Ze bezit in de 17de eeuw zelfs een kamer van de VOC. Door handel op de Oostzeelanden, Engeland, West-Afrika en Indië werd Enkhuizen rijk.  Dat is nog steeds te zien aan de vele prachtige panden en pakhuizen.

We lopen door het centrum en bereiken het ZuiderZeeMuseum. We spreken af om in het najaar nog eens terug te komen om het museum te bekijken. Wellicht zullen we dan met de boot van Stavoren naar Enkhuizen gaan (retour).
Een glas bier, zo groot dat je je erachter kan verstoppen
Dan is het tijd voor een terras. We zitten lekker in de zon en bestellen bord friet en een heerlijk biertje. Echt genieten!!! Een fijne afsluiting van de eerste provincie uit ons Groot Friesland Pad.

Dan het laatste stukje naar de auto; langs de vestingtoren de ‘Drommedaris’ en via de haven. Net naast het station, waar de finishauto staat, is nog een soort hofje waar we doorheen lopen. Prachtige huizen in een verstild park. Dan in de auto en weer op weg naar Grou, dit maal voor de laatste keer over de Afsluitdijk.
Vestingtoren 'De Drommedaris'

Vertrek uit Grou: 9.00 uur
Start wandeltocht: 10.30 uur

Finish wandeltocht: 16.30 uur

Klik voor alle foto’s van het Groot Frieslandpad op deze link: FOTO’s GFP