zaterdag 8 april 2017

GFP (05) Opperdoes - Wervershoof (Kadijk)

Afstand: 15,5 kilometer
Terrein: de route voert eerst door het prachtige stadje Medemblik aan de voormalige Zuiderzee met molen, stoomtram en kasteel en volgt dan via voornamelijk schelpenpaadjes het IJsselmeer. In Wervershoof  buigen we af en gaan via het fietspad richting Zwaagdijk – Oost om de laatste paar kilometer weer off road te gaan.
Het weer: Droog; eerst bewolkt maar later komt zo nu en dan het zonnetje erbij. Temperatuur  ongeveer 17 graden.

Wat gebeurde er tijdens de wandeling
Omdat het weerbericht meldt dat het aan het begin van de ochtend mistig zal zijn, besluiten we om 9:00 uur i.p.v. om 8:00 uur te vertrekken. Tot aan de Afsluitdijk is het niet mistig maar wel regent het bij tijd en wijle stevig. Gelukkig wordt het, als we  Noord Holland inrijden, droog. De rest van de dag hebben we droog- en bij vlagen zelfs zonnig weer! We drinken voor de verandering koffie op een picknickbankje bij de finishauto, gezellig met vijf ‘ bos’-kippen erbij.

De startauto komt weer op hetzelfde parkeerterrein in Opperdoes te staan. Er is zoveel ruimte op het parkeerterrein dat het voor chauffeur Hotze moeilijk kiezen is. We lopen het dorpje Opperdoes uit en dan is Medemblik met zijn molen al in zicht. Van de molen staan de deuren open en het gebouw is te bezichtigen, maar we stiefelen  door. Vrolijk groetend wandelen we aan een aangelijnde witte geit voorbij. 
Vrolijk groetend wandelen we aan de geit voorbij
Het pad gaat achter het oude station van Medemblik langs. Foekje schiet de stationschef aan en deze weet te melden dat de stoomtram Medemblik – Hoorn snel zal arriveren. Even wachten dus. Het stationsgebouw is al een bezienswaardigheid op zich, maar de locomotief, die even later arriveert, is een plaatje. Er worden dus heeeel veel foto’s gemaakt. Langs het water van de haven lopen we het oude stadje in. In de havens liggen kapitale boten en langs de kant van de haven staan de mooiste huizen en gebouwen. We zijn al een flinke poos onderweg en hebben nog maar een korte afstand afgelegd; maar bij kasteel Radboud is al een koffiestop. In de kasteelgracht zien we een meerkoet op een nest zitten. De eieren zijn net uitgekomen; één van de jongen zit al op de rand.
Een juweeltje
De route gaat verder langs het IJsselmeer. Men heeft er prachtige natuurgebieden ontwikkeld waar vogels in grote getale en verscheidenheid aanwezig zijn. Zo komen we langs schreeuwerige meeuwenkolonies, aalscholvers die vele bomen dood hebben gescheten en ganzen in alle soorten en maten (2 echtparen met jongen).
Noord Holland is een dichtbevolkte provincie, maar langs de IJsselmeerkust heeft het een fijne strook natuur, waar het vandaag gelukkig rustig is. Op onze route zien we ook een mooi stoomgemaal dat in werking is. “Kijk”, zegt Hotze ‘”we zijn weer terug in IJsland”,  als hij ziet dat er op twee plekken stoom uit de grond komt.
Verder lopende op de hoge dijk kijken we uit op de huizen en boerderijen met gigantische diepe achtertuinen.  Volgens Jan moet de eigenaar die achter op de tuin zijn moestuin heeft, voor zijn wandeling van huis naar de tuin koffie voor onderweg meenemen.

We lopen via een klein bos Wervershoof binnen. Een dorp, met soms hele leuke huizen, was ooit de geboorte- en woonplaats van Theo Koomen. Het heeft ook een Theo Koomen museum. Op het marktplein houden we even halt. Er wordt geroepen om vis, we ruiken en zien de viskraam, maar we weerstaan de lekkere vette odeur van de kraam en lopen langs de molen het dorp weer uit.
Pa en ma zwaan bij het nest. Moeders heeft net haar eieren gekeerd
Dit stuk van de route loopt langs een drukke weg en is derhalve iets minder aantrekkelijk. Het fietspad waarover we wandelen ligt lager dan de weg en tussenbeide is een hoge heg, zodat we het verkeer niet zien. Maar horen doen we het wel! 

Het laatste stuk is weer off-road. Een paar wandelaars van de groep vergeten een afslag te nemen. Deze onachtzaamheid wordt beloond met het ontdekken van een zwanenechtpaar op hun nest. Papa zwaan strekt waarschuwend zijn grote witte vleugels uit en blaast stevig op zijn trompet terwijl mama de eieren zorgvuldig draait.
In de luwte van een hek nemen we een theepauze. Hein krijgt bijna brandwonden als heet theewater iets te voortvarend in zijn kopje wordt geschonken en over de rand klotst. Een dikke gevulde koek doet de semi-brandwonden snel vergeten.

Dan de laatste loodjes; een kilometer wandelen langs een kanaal, over een hek klimmen en de weg oversteken. De finish-auto staat op ons te wachten. De bos-kippen hebben goed op de auto gepast. We rijden naar de start auto; zeggen Opperdoes gedag en rijden we over de Afsluitdijk terug naar huis.

Vertrek uit Grou: 9.00 uur
Start wandeltocht: 10.30 uur
Finish wandeltocht: 16.30 uur

Klik voor alle foto’s van het Groot Frieslandpad op deze link: FOTO’s GFP