zondag 2 april 2017

GFP (04) Nieuwe Niedorp - Opperdoes

Afstand: 16,5 kilometer
Terrein: Veel landelijke paden tussen de weilanden door en langs veel sloten en plassen. Onderweg doen we een paar plaatsjes aan: Aartswoud, Lambertschaag en klein stukje van het pittoreske Twisk en natuurlijk Opperdoes.  
Het weer: Droog met vrij veel zon, omstreeks 1 3/14 graden.  

Wat gebeurde er tijdens de wandeling
We vertrekken om 8.00 uur uit Grou. De finishauto wordt op een parkeerplaats vlakbij de kerk van Opperdoes, bekend van zijn aardappelen, geparkeerd. De startauto staat aan de rand van Nieuwe Niedorp op de carpool-plaats. Omdat het zondag is en er geen forensenverkeer langs de weg is is het parkeerterrein helemaal leeg als we arriveren. Na de traditionele koffie en koeken trekken we de wandelschoenen aan. Al vrij snel laten we de “drukke” weg achter ons en volgen een rustige weggetje richting het afwateringskanaal ‘De Langereis’. We steken het water over en de route buigt daarna rechtsaf de weilanden in. Tineke en Foekje wandelen vijftig meter voor de heren uit. Ze missen de afslag, maar gelukkig waarschuwt een passant beide dames, zodat het vandaag geen extra kilometers, doch slechts extra meters worden. 
Geen verkeer.....
Een pad door het land geeft altijd iets extra’s. Geen verkeer, dicht langs mooie slootjes, over hekjes klauteren, kortom nog wat dichter bij de natuur.  We wandelen vervolgens eerst door Aartswoud. De eerste huizen zijn prachtig gelegen en soms erg pittoresk. We maken een foto van de vliegwielen van een verdwenen stoomgemaal en lopen dan via ’t Blôte Bienepad en het Pannepad het dorp uit richting  Lambertschaag. Bij een vogelkijktoren houden we halt en drinken onze koffie en lekkere broodjes. Het is een prachtig natuurgebied met een rijk vogelleven, dat niet alleen is te zien, maar zeker ook te horen. Met name de meeuwen maken veel lawaai. 
De vliegwielen van het verdwenen stoomgemaal bij Aartswoud
Na Lambertschaag, met een café op de hoek, steken we de drukke N239 over en vervolgen onze weg parallel aan deze iets drukke weg. Vervolgens steken we de A7 over om even later de N239 weer te kruisen. We laten de drukte weer achter ons en genieten even later weer van landelijke paden. Naast koeien zijn het voornamelijk vogels die we ontmoeten. Het gebied links van het wandelpad is echt ‘fûgeltsjelân’, prachtig om te zien en te horen. We drinken thee op een bankje met uitzicht op vele broedende maar ook heel veel krijsend rondvliegende vogels. 
Een grote 'slee' op Het Westeinde in Twisk
Na een paar kilometer wandelen we de bebouwing weer in: Twisk. Langs “Het Westeinde”, de doorgaande straat door het lange lintdorp, staan prachtige huizen en gebouwen. Twisk is een beschermd dorpsgezicht. Het was eeuwenlang een welvarend dorp door de goede weidegronden rondom. Die welvaart is nog steeds af te lezen aan de vele sterk versierde boerderijen en woningen uit de 18de, 19de en begin 20ste eeuw. Vele panden zijn rijksmonument. We steken de oude spoorbaan Hoorn – Medemblik over en komen zo in het dorp “Opperdoes”. Opperdoes is een oud dorp,  het wordt al in de 11de eeuw vermeld. Een deel van het dorp bestaat uit waterwegen met bruggetjes naar huizen en boerderijen. Prachtig en bijzonder om doorheen te wandelen. Natuurlijk is Opperdoes ook bekend van de bekende aardappel ‘Opperdoezer Ronde’. Deze aardappel mag alleen binnen een straal van één kilometer om de kerk worden geteeld. Een beperkte oogst dus, maar overheerlijk.
Station Twisk; halte aan de (voormalige) spoorlijn Hoorn - Medemblik
De finishauto staat nog bij de kerk, dus het is een kwestie van schoenen uit, instappen en wegwezen. De startauto vinden we zonder krassen en butsen terug, dus we kunnen, tevreden over deze  mooie wandeldag, weer naar Grou terugreizen.

Vertrek uit Grou: 8.00 uur
Start wandeltocht: omstreeks 10.30 uur
Finish wandeltocht: omstreeks 16.00 uur

Klik voor alle foto’s van het Groot Frieslandpad op deze link: FOTO’s GFP