zondag 19 november 2023

Jabikspaad, etappe 1 – van Sint Jabik naar Boer – 10,7 km

Bijzonderheden: Geen zon maar wel wind. Zo’n 12 graden. Stokkenwissel bij H&T. De stok van Tineke blijft tussen de betonplaten vastzitten.

Eerste (korte) etappe fan it Jabikspaad. Het is regenachtig weer bij vertrek, onderweg en bij aankomst. Maar net na een lekker kopje koffie is het droog en stappen we uit. De startauto staat bij de Groate Kerk. We lopen het dorp uit en gaan linksaf via kleine weggetjes richting Minnertsgea. Rondom dit dorp ligt een mooi schelpenpad dat ons naar de dorpskern leidt. Daar staat een immens grote vierkante toren: de Martinus kerk. Verderop aan de weg is een overdekte koepel waar we onze koffie kunnen drinken. Mooi beschut tegen de wind.

 

Dan lopen we het dorp uit en gaan over een boerenerf de weilanden in. Het is een semi verhard pad. Later wordt het een verharde weg die niet druk is. Een bosje zorgt gelukkig voor wat beschutting want we hebben tegen- en zijwind. Over de brug lopen we dan Ried binnen. Het is een ’súterige’ straat die we helemaal uitlopen en komen dan langs een oude zuivelfabriek. Het blijkt niet de juiste route te zijn, we hadden bij de kerk moeten uitkomen.

 

Via het fietspad volgen we de weg richting Boer en, verderop, Dongjum. Gelukkig is dit niet heel lang, want altijd minder interessant zo parallel aan een doorgaande weg. Het eindpunt is wel mooi, het prachtige rode kerkje van Boer. De Mariakerk uit de 12de eeuw met een uil op de windwijzer en een prachtige decoratie rond de toegangsdeur. Deze decoratie stamt uit 1664 en bestaat uit twee leeuwen en een vaas. Boer is een gehucht bestaande uit de Mariakerk en 19 huizen. Aan de overkant van de weg staat de auto. De eerste tocht van deze nieuwe route is weer volbracht.

 

Vroeg’thuisgekomen krijgen we lekkere wafels met warme chocomel en later een fijn biertje.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten