vrijdag 16 december 2022

MKP16 Stadswandeling door Amersfoort: 12,3 km

Het is nog even spannend of deze (wandel)dag wel kan doorgaan. Het KNMI voorspelt zeer gladde wegen, maar ondanks gladheid op it Roer, zijn de snelwegen schoon en rijden we rond 9.00 uur richting Amersfoort. Weer in 1 auto met Jan z’n fiets achterop het rek, maar ditmaal zonder Famke. Richard en Ina zullen op haar passen, een dagje stad is niet heel geschikt voor haar.

We zetten de fiets met twee sloten vast in een soort fietsenstalling dat bij het DierenPark Amersfoort hoort en rijden dan om Amersfoort heen naar het industrieterrein van Leusden. Het is heerlijk fris weer. Via een fietstunnel lopen we Amersfoort binnen en lopen door een stukje losloopgebied. Foekje vindt een prachtige zonnebril die midden op het bospad ligt. We lopen zo een stadspark (Randenbroek) binnen dat bij een stadsboerderij hoort en bewonderen de ezels. Daarna lopen we het echte centrum binnen. Er zijn prachtig mooie straten en huizen te zien. 

 

We lunchen in een croissanterie waarna we door de stad dwalen. Amersfoort is rond 1028 ontstaan rond het riviertje de Eem en kreeg in 1259 stadsrechten. De binnenstad heeft een middeleeuws karakter met oude verdedigingswerken zoals grachten, stadsmuren en poorten.  Johan van Oldenbarneveld is in 1547 geboren in de huidige Van Oldenbarneveldsteeg. We zien ook huize Bollenburgh, waar hij een tijd heeft gewoond. Van Oldenbarneveld werd landsadvocaat en kwam in 1619 op het schavot aan zijn einde. Amersfoort heeft ook vele kerken: De Onze Lieve Vrouwetoren is met zijn 98 meter de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. We lopen een stukje over een oude (gerestaureerde) stadsmuur richting. Theater het Flint. Vlakbij de koppelpoort en een kleine sluis (het spui) lopen we brouwerij de Drie Ringen binnen. Deze brouwerij is gevestigd in een oude stadboerderij. We genieten van een bierproeverij en wandelen dan goedgemutst weer verder. 

 

Langs het station, dat volledig wordt gedomineerd door hoge kantoorflats, lopen we uiteindelijk in het donker richting het dierenPark Amersfoort. De fiets staat er nog en Jan vertrekt (zonder licht…) naar de startauto. Hotze, Tineke en Foekje lopen naar pannenkoekenrestaurant de Kabouterhut om op te warmen. Na 3 kwartier voegt Jan zich gelukkig weer bij hen eten we gezellig een pannenkoek. Daarna gaan we rustig weer op huis aan. Een fijne stadswandelingsdag.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten