zondag 14 juni 2015

Hemrikerverlaat - Opperhaudmare (17 kilometer)

Het belooft weer een mooie wandeldag te worden. Al komt de buren van nummer njoggen een dag van tevoren ter ore dat het zondag best wel eens druk kan zijn in de bossen rond Beetsterzwaag. Naar verluid wordt de ACHT van Drachten gehouden. En tijdens dat evenement wordt er ook gewandeld; veel gewandeld. Massaal zelfs. Buurman Jan brengt de overige leden van de Whatsapp-groep, laat op de zaterdagavond, van dit kwalijke gebeuren op de hoogte. Buurvrouw T van nummer 7 beantwoordt de melding door te stellen dat we diegene die in de weg loopt wel aan de kant duwen. De zoon van buurvrouw T, Hein, appt nog dat buurvrouw T een paar vliegenmeppers in haar tas heeft gestoken.

Buurvrouw “T”
We hebben van drukte op het pad niet veel gemerkt, maar voor het geval er onderweg toch nog met een vliegenmepper gezwaaid wordt, geeft de schrijver dezes, uit bescherming van zijn wandelbuurvrouw, haar in dit artikel het synoniem “buurvrouw T”.
Samen met de startauto laten we meteen een leuk plekje achter ons
Om precies tien minuten over tien hebben we de rituelen van de ochtendkoffie achter de rug en starten we aan de zoveelste wandelroute. De startauto staat exact op dezelfde plek als de finishauto de vorige keer stond. Het scheelt echt geen halve meter.
Als we de brug bij de sluis van Hemrik betreden starten we de volgende etappe. Langs het water van de Opsterlandse Compagnonsvaart lopen we eerst een kilometer in westelijke richting. Het is niet zonnig en de temperatuur houdt niet over; maar het is windstil. Dat hebben we zo nog niet vaak meegemaakt. Vaak staat er wel een stevige bries, maar vandaag wordt de lucht die om ons heen circuleert, door ons zelf in beweging gebracht.
De  eigenaar van deze tuin heeft de bloemetjes maar mooi buiten gezet
Plotseling wijkt het pad af naar rechts. Bij het bankje, dat in de haakse bocht van het parcours staat, worden de eerste kledingstukken al uitgetrokken. Wandelen maakt warm, dat moge duidelijk zijn.
Een prachtig wandelpad. En nog aangegeven ook....
Bekend terrein
Via een smalle bosstrook komen we uit op de weg van Lippenhuizen naar Hemrik. We gebruiken het fietspad als wandelpad. Voor Foekje is dit andermaal bekend terrein. Zij heeft jaren lang in deze contreien gewoond. Na een kilometer steken we de asfaltweg over en komen dan op een stoffige onverharde weg; in de volksmond bekend als de ‘Ald Hearrewei’. Dit was vroeger de verbindingsweg tussen Jubbega en Beetsterzwaag.
Foekje geeft uitleg over de Liphústerheide en zijn omgeving
Al lopende op het zandpad komen we door de Liphústerheide. Links en rechts van ons strekt het op één na grootste heidegebied van Fryslân zich uit. Dankzij inspanningen van de in Beetsterzwaag domicilie hebbende familie Van Harinxma is de heide behouden gebleven, anders zou het hele gebied voor de winning van veen afgegraven zijn. De in de heide aanwezige greppels laten zien dat het gebied ooit verveend is. Het gebied is vermaard om zijn bestand aan adders en ringslangen, maar waar we ook kijken, de slangen geven vandaag niet thuis.

Kikkerperspectief
Langs de Ald Hearrewei drijven in een vennetje een paar kikkers die, hoewel aanvankelijk driftig kwakend, bij onze verschijning een plotselinge radiostilte betrachten. We staan er even naar te kijken en natuurlijk klikken de fototoestellen er lustig op los. En terwijl de heren zich van het ven verwijderen meent buurvrouw “T” er in kikkerperspectief nog een foto van te moeten maken. Ze buigt zich voorover. Deze beweging geeft de waterfles, die buurvrouw “T” aan de zijkant in haar rugtas heeft gestoken, de mogelijkheid zijn vertrouwde omgeving te verlaten en plonst met kracht in het donkere veenwater. Beide dames liggen, terwijl de heren zich nog niet van de reden van het jolijt op de hoogte hebben kunnen stellen, in een deuk. Het zandpad is maar amper breed genoeg voor de beide lachende en daardoor zwalkende dames.
Nadat de gebeurtenis met de rest van het gezelschap gedeeld is keert de rust weer enigszins weer.
De waterfles is geborgen en afgedroogd
Durk Snoad
We wandelen verder, laten de heide achter ons en komen dan uit bij het bruggetje over het Alddjip. Dit oude riviertje loopt achter de bossen van Beetsterzwaag langs. Bij het bruggetje staat een huisje met de naam ‘Feroaring fan lucht’ dat in het gelijknamige boek van Rink van der Velde als woonstee van de hoofdpersoon Durk Luchtigheid, alias Durk Snoad wordt genoemd. Het in 1971 verschenen boek geldt tot nu toe als de meest verkochte Friese roman. Het huisje, dat in het boek van Van der Velde als een bouwval wordt bestempeld staat er tegenwoordig goed onderhouden bij.
Een idyllische omgeving met het Koningsdiep als middelpunt 
Het vermeende huis van Durk Snoad: Feroaring fan lucht"
Tussen de golfbanen door wandelen we naar Beetsterzwaag. Het Lyndensteijnpark is vanwege het openluchtspel gesloten, dus moeten we een andere route zoeken. Langs de Hoofdstraat, ter hoogte van Lyndensteijn staan tribunes opgesteld waar we onze pauze nemen. De koffie en broodjes komen voor het licht. Jan weet het publiek zelfs nog een ware “wave” te ontfutselen. De handen van de wandelburen gaan omhoog.
Een 'zuinig' waveje kan er nog net af
Door het dorp heen gaan we richting de Van Teyens Fundatie. De familie Van Teyens is ongeveer 350 jaar verbonden geweest met Beetsterzwaag. Na de dood van de laatste Van Teyens is de Fundatie opgericht. Deze fundatie had ten doel oudere alleenstaande dames een goede oude dag te laten hebben door hen in de aanpalende gebouwen te laten wonen. Tot 2002 is het gebouw als zodanig in gebruik geweest.
Er is onderweg veel te bekijken........
........ zoals de hiërogliefen op de boomstammen langs het pad. Vele liefdes zijn hier met kerven vastgelegd 
Mooie doorkijkjes in de bosrijke omgeving van Beetsterzwaag en Olterterp
Gebak van Verloop
Via prachtige wandelpaden komen we in het buurtschap Olterterp. Bij het in het bos verscholen Hyppolituskerkje liggen notabelen begraven als bijvoorbeeld de adellijke familie Van Harinxma toe Slooten. Het terras van het hotel restaurant ‘Het Witte Huis’ nodigt uit voor een kopje koffie. We nemen er iets lekkers bij. Het gebak is per slot van rekening afkomstig van bakkerij Verloop uit Gorredijk. De uitspanning ‘Het Witte Huis’ bestaat al sinds 1865 en heeft al veel belangrijke en minder belangrijke gasten gehad. Vandaag zijn wij er op bezoek. We laten de keus aan den lezer om te bepalen onder welke categorie de wandelburen kunnen worden geschaard.
De adel van Van Harinxma Thoe Slooten licht op het kerkhof in Olterterp begraven
Bij het vertrek van het terras is Hotze even zijn pet kwijt, maar nadat hij die onder een sjaal vandaan heeft gehaald kunnen we verder.

De route gaat door de bossen van Olterterp. Statige beuken en eiken vormen lange rechte singels waartussen het prima wandelen is.
Overal in de bossen bloeit het Vingerhoedskruid uitbundig
Statige beukenbomen die al heel wat hebben meegemaakt
Soms ontstaat er onduidelijkheid over over welk pad nou gewandeld moet worden
Via het fietspaadje langs de boerderijen van Heideburen komen we weer bij het Alddjip of Koningsdiep uit. Hier is tussen twee bomen een bankje getimmerd. Hein, buurvrouw “T” en Foekje nemen erop plaats. Voor de beide oudste wandelaars van het gezelschap is geen plaats in de herberg, zij moeten blijven staan. Het is zo’n “spultsje” van: “It âldste guod moat it earst oan ein”.
Het kon dit jaar wel eens een best bramenjaar worden
Dan gaat het over het bruggetje op een lang recht fietspad naar De Mersken. Plotseling roept een achterop komende fietser met barse stem: Net skrikke”. Foekje schrikt zodanig dat ze er, volgens haar eigen zeggen, wel “een hartverzakking” aan over had kunnen houden. Waarschijnlijk is de fietsbel stuk of zo. Langs een camping, waarvan het bestaan onbekend was, gaat het laatste stukje naar de rode finishfocus. In een wip ligt al onze bagage achterin de auto en rijden we naar de startauto.
Soms zie je door de bomen het bos niet meer.. Nu zie je buurvrouw "T" tussen de bomen door

Thuis drinken we gezamenlijk een lekker biertje en wordt deze wandeldag nog eens van A tot Z doorgenomen.