zondag 8 maart 2015

Kolonievaart – De Hoeve (17 kilometer)

Spannend……. Het is alweer ruim 2 maanden geleden dat we onze laatste wandeling liepen: de laatste etappe van het Pieterpad van Valkenburg naar de Sint Pietersberg. Hoe zou het vandaag gaan in onze eigen mooie Fryslân?
Een strakblauwe lucht
Het is prachtig zonnig weer als we de finishauto bij het sportpark in De Hoeve neerzetten. Dan door naar Boyl en aan het eind van de Boschoordweg drinken we in de auto ons eerste kopje koffie met een rolletje gevuld met slagroom. Helaas zit er niet een goede spuitmond op de slagroomspuit zodat overal slagroom zit, behalve in de rolletjes zelf.
Na deze hindernis start de route
Even stilstaan om het natuurschoon te bewonderen...
De etappe van vandaag is er eentje van 3 etappes die de ‘Domela variant’ vormen van het Friese Wouden Pad. Deze ‘Domela variant’ loopt door een gebied van veenontginningen, waar Ferdinand Domela Nieuwenhuis eind 19de eeuw actief was en veel inspiratie op deed voor zijn ideeën.
Rond 10:00 uur trekken we de ‘stoute’ wandelschoenen weer aan. De temperatuur, die bij vertrek 6 graden is, loopt langzaam op als we langs de provinciegrens van Friesland en Drenthe lopen. De vele zwart/witte grenspalen markeren deze grens. Dan weer wandelen we in beide provincies. De route voert ons langs en door de koloniën van de maatschappij van weldadigheid: de bomen staan prachtig in het gelid. 
Tineke en Hein doen aan kikkerperspectief
Omdat het snel warm wordt hebben we al rap een korte verkleedstop bij een kwekerij die toepasselijk ‘de Grens’  heet. Ook worden hier al de eerste broodjes gegeten. De lucht is strakblauw. De bomen zijn nog kaal, maar de eerste voorjaarsbloemen laten zich al fotograferen: krokusjes, narcissen en sneeuwklokjes. Ook de eerste wilgenkatjes kleuren al wit aan de bomen. 
Het resultaat van de kikkerperspectief
Het is een dierenrijke route. Men heeft hier veel paarden en pony’s en ook honden zijn op menig erf te horen. Op een hoek heeft een bewoner een eigen diergaarde van kippen in allerlei soorten en maten, kalkoenen en andere hoenders, 2 honden, hangbuikzwijnen en ‘ouderwetse’ zwijnen, schapen, geiten en pony’s. Deze laatste diersoort laat zich graag aaien.
De pony's houden van aandacht...
....en zijn erg fotogeniek
Bij de Spokeplas in Noordwolde hebben we onze lunchpauze aan een picknicktafel. Foekje mijmert dat het ruim 40 jaar geleden is dat ze hier een aantal keren is wezen zwemmen. Waar blijft de tijd. Dan verder dwars door Noordwolde, het oude rietvlechtdorp. De winkelstand is niet fleurig te noemen, we lopen door een winkelstraat waarin bijna alle panden leeg staan. Dan zien we de Rietvlechtschool dat nu een museum is en korenmolen ‘Windlust’.
'Windlust' is prachtig gerestaureerd
Aan de noordkant van het dorp nuttigen we op een bankje nog even een kopje thee en nemen de laatste koeken en  broodjes. Van verre is het geblaf van  honden te horen. Het is een viertal wandelaars/joggers dat zich min of meer door uitgelaten blaffende honden laat voorttrekken. De rust wordt er lelijk door verstoord. 
Een elandgewei ....of toch niet?
De afgebroken stam van een omgewaaide boom lijkt op een elandengewei. Foto-waardig!
We passeren het oude zwembad van Noordwolde dat nu een Nivon-kampeerterrein is. Het is idyllisch gelegen en de zwembadhokjes herinneren nog aan de vroegere glorie.
Zo rustig, je zou direct je tent op te zetten
De verkleedhokken
Omstreeks 16.00 uur zijn we weer terug in De Hoeve. De temperatuur is dan nog 16 graden.  We halen de startauto uit Boyl en rijden terug naar Grou.

Deze prachtige wandeldag sluiten we af met een heerlijk biertje op it Roer 7. We hebben nu al zin in onze tweede etappe!

De route van vandaag (Kolonievaart - Driewegsluis)