zaterdag 29 april 2023

MKP 22 Leiderdorp e.o. - Voorschoten: 21 km

Een vroege start vandaag, om 7.15 uur zetten we koers naar het westen van het land. Na een kop koffie op de startplaats bij de Doeshofbrug rijdt Jan met de fiets achterop het rek naar het P&R-terrein van station Voorschoten. Na 3 kwartier is hij op de fiets terug en start onze wandeltocht rond 10.30 uur. Het is prachtig weer met een stralend zonnetje, zo’n 15/16 graden.

Over de Doeshofbrug lopen we langs het water de Does richting Leiderdorp. We zien veel (jonge) eenden, ganzen, en meerkoeten, maar ook hazen en fazanten. De natuur ontwaakt gelukkig steeds meer. Famke mag even los, maar springt zo over een sloot op weg naar de leuke groep gansjes. Zwemmend komt ze terug. Onderweg lopen we langs 2 karakteristieke molens, de Doeshofmolen en de Achthovense molen die de polder Achtoven(mede) drooghouden. Aan het eind van de Does eten we een broodje bij een boerderij waar in vroeger tijden kasteel Ter Does heeft gestaan.

 

In Leiderdorp zelf lopen over het Jaagpad van de Oude Rijn. Mooie huizen en moderne huizen wisselen elkaar af. Er zijn veel gezellige tuintjes en terrasjes en er wordt volop gevaren. We lopen over de verzonken snelweg A1 heen en blijven het water volgen. Dan lopen we via het Utrechtse jaagpad Leiden binnen. Een echte studentenstad, maar er zijn ook massa’s toeristen. Leiden is prachtig met zijn vele grachten en grachtenpanden, kerken, molens, hofjes, bruggen, musea en gezellige pleintjes. We drinken een kopje koffie op het terras van een oude bruine kroeg voordat we de burcht beklimmen van waaruit we een prachtig uitzicht over de stad hebben.

 

Op een pleintje naast museum Naturalis drinken we onze eigen koffie met een broodje voordat we via een plantsoen met het monument ‘Leiden ontzet’ de stad uitlopen. Bij park Cronesteyn mogen geen honden mee, dat wordt dus omlopen. Maar ook de alternatieve route uit het boekje verbiedt honden. Dan maar de wet overtreden en na ruim een kilometer weer aansluiten bij H&T die op J, F & F zitten te wachten. Door een bosje met naar uien stinkende witte bloemetjes (herinneringen aan de Hermannsweg) komen we bij het Rijn Schiekanaal waarlangs we kilometers lopen tot aan Voorschoten. En helaas, geen bankje te bekennen. Vlak voor Voorschoten slaagt het pas om onze thee/bouillon te drinken. Over de brug bij een enorm modern appartementencomplex lopen we het lintdorp Voorschoten binnen.

 

Bij de auto krijgt Famke haar eten en wat water waarna het fietsenrek weer achter op de auto wordt gemonteerd. Gelukkig staat de fiets nog bij de startplek en kan de reis naar Grou beginnen. Op zoek naar een restaurantje wordt uiteindelijk gekozen voor, off all places, de McDonald’s van Lemmer. Het eten valt niet tegen, maar het zit niet heel erg gezellig. Rond 21.00 uur zijn we weer thuis. Het was vandaag een lange, maar prachtige wandeldag.

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten