zondag 30 augustus 2020

StOP 06 Aldegea - Hylpen

Afstand    : 15,2 km

Terrein     : Fietspad door landerijen, langs een doorgaande weg, door de stad Warkum

                  en over een schapendijkje.

Weer        : Er dreigen steeds buien, maar uiteindelijk valt de schade mee. Eigenlijk best 
                   prettig wandelweer.

 

Vandaag lopen we traject 2 van het boekje: Lux Aeterna, dat eeuwig licht betekent en verwijst naar de prachtige lichtinval vanuit het zuiden bij de Alegeaster Brekken. Deze waterplas is zo’n 120.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Warkum was al in de middeleeuwen een welvarend stadje met zijn vele schippers, apothekers, chirurgijns, zilversmeden en timmerlieden. De Wymerts, de voormalige gracht, stroomde toen nog langs de Waag waar de tonnetjes met voornamelijk boter en kaas werden verhandeld onder toeziend oog van de waagmeester.

Het "Doris Mooltsje" aan de Aldegeaster Brekken

Wat er tijdens de tocht gebeurde

We lopen met z’n vieren. Het eerste stuk langs de Aldegeaster Brekken is gelijk aan het laatste stuk van de vorige etappe. Er zijn mooie, dreigende luchten te zien. Er zijn minder fietsers en wandelaars dus dat wandelt wat meer ontspannen. Aangekomen bij de asfaltweg doen H&T een uitstapje naar de molen, maar dit blijkt niet een doorgaande weg te zijn. Even verderop zetten we het alle drie op een drafje om een bui voor te zijn. In een soort schuur bij een boerderij nemen we pauze. H, T en F zitten op een trailer, J staat zoals gewoonlijk. De bui valt uiteindelijk mee, maar we zitten wel lekker beschut. We stappen weer door richting Warkum. In de bocht voor de fietstunnel staat een levensgroot beeld van een koe. Famke weet niet wat ze hiermee moet en heeft er groot ontzag voor.

De "binnenhaven" van Warkum

Net voor het centrum van Warkum staat een toiletgebouw dat F. even uittest. Dan hoort iedereen een knal: twee auto’s hebben elkaar op de kruising even te pakken gehad. We lopen verder via de oerlelijke fontein en de kerk en komen dan in de ‘hoofdstraat’ uit. Mooie panden staan hier, het was vroeger een plaats van standing. Aan het eind, bij de brug doen we nog een theepauze in een grote overdekte ‘leugenbank’. We hebben zo een mooi uitzicht op de sluis en de brug. In de achterwand zitten luikjes, als je ze opent, dan zie je de achterkant van de huizen. 

De overdekte "leugenbank" met uizicht

We vervolgen onze route via de dijk, waar we ook bij het Groot Frieslandpad overheen zijn gelopen. Omdat er nog schapen zijn, lopen Jan en Famke beneden langs de weg. Na ongeveer een kilometer voert een smal pad linksaf tussen de landerijen door. Famke mag even los en neemt de gelegenheid te baat om een duik in de sloot te nemen. We eindigen bij het station van Hylpen waar tevens een boerderij staat die op de kop is gebouwd, een heel bijzonder bouwwerk. In de auto, weer met mondkapjes voor, zetten we eerst koers naar een camping annex B&B waar we een stempel halen. Het is er een drukte van belang. Dan verder naar Aldegea naar de startauto en terug naar huis waar we op it Roer 9 nog een biertje doen.

De wereld op z'n kop

Alweer een geslaagd wandeldagje.

 

Foto’s van deze tocht kun je bekijken als je op de volgende link klikt: Odulphuspad!!